18 Ekim 2012
YASAYA DÜNYA KARŞI
Başbakan’a bir mektup gönderen ITUC ve ETUC genel sekreterlerine göre, tasarının bu haliyle yasalaşması, ILO standartlarını açıkça ihlal ettiği için demokrasiye doğru ilerlemenin göstergesi olmayacak.
Başbakan’a bir mektup gönderen ITUC ve ETUC genel sekreterlerine göre, tasarının bu haliyle yasalaşması, ILO standartlarını açıkça ihlal ettiği için demokrasiye doğru ilerlemenin göstergesi olmayacak.
Başbakan’a mektup gönderen ITUC ve ETUC genel sekreterleri, Meclis’te görüşülen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı’nın uluslararası temel sözleşmelerin imzacısı olan Türkiye için uluslararası ve Avrupa düzeyinde çeşitli standartları karşılamak için bir fırsat olabilecekken, durumunun tam tersi bir görünüm kazandığına vurgu yaptı.
Meclis’te görüşülmeye devam edilen Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı’na yalnız ülke içinden değil, dünyanın her yerinden tepki yağıyor. 153 ülkede 308 sendikadan 175 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) ile 36 Avrupa ülkesinde 85 sendikada 60 milyon işçiyi temsil eden Avrupa Sendikalar Konfederasyonu da (ETUC) Başbakan Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak tasarının getireceği kısıtlamaları ortaya koydu.
ITUC Genel SEKRETERİ Sharan Burrow ile ETUC Genel SEKRETERİ Bernadette Segol’ün ortak mektubunda, tasarının uluslararası standartlar ve temel sendikal hakların tam olarak uygulanmasını sağlamaktan çok uzak olduğu vurgulandı.
“Bu yeni yasa, uluslararası temel sözleşmelerin imzacısı olan Türkiye için uluslararası ve Avrupa düzeyinde çeşitli standartları karşılaması için bir fırsattı” denilen mektupta, ITUC ve ETUC’un durumun hiç de böyle görünmemesinden derin üzüntü duydukları belirtildi.
Görüşülmekte olan yasanın ne ILO, ne de sendikal hareketin taleplerini içermemesinden derin üzüntü duyulduğu belirtilen mektupta, tersine ikili baraj sisteminin korunduğu vurgulandı. Yasa geçtiğinde, sendikalar için ciddi sonuçları olacağı, sendikaların toplusözleşme yetkilerini kaybedecekleri belirtilen mektupta, “Dolayısıyla çok sayıda işçi toplusözleşme hakkından mahrum bırakılacaktır” denildi.
Mektupta, AB Komisyonu Türkiye 2012 İlerleme Raporu’nda da, Türkiye’nin mevcut çalışma mevzuatının AB ve ILO standartlarını karşılamadığının açıkça belirtildiği ifade edildi. Mektupta şöyle denildi:
“Hükümetinizin söylediğinin aksine, bugünkü haliyle bu yasanın geçmesi, temel Avrupa ve ILO standartlarını açıkça ihlal ettiği için, işçi hakları dahil insan haklarına saygılı işleyen bir demokrasiye doğru ilerlemenin bir göstergesi olmayacaktır. Sizden Meclis’teki çoğunluğunuzu kullanarak Toplu İş İlişkileri Yasası’nda, işçilere günlük hayatta daha somut özgürlükler tanıyacak anlamlı değişiklikler yapmanızı talep ediyoruz.”




















































































