Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
10 Aralık 2011
BİAT EDEN DEĞİL MÜCADELE EDEN TÜRK-İŞ

Türk-İş´in 21.Olağan Genel Kurulu devam ediyor. Başkanlık için yarışan ekiplerin listeleri belli olurken, Sendikal Güç Birliği Platformu delegeleri yaptıkları konuşmalarla mevcut yönetimi topa tuttu.

BİAT EDEN DEĞİL MÜCADELE EDEN TÜRK-İŞ

Türk-İş’in 21.Olağan Genel Kurulu devam ediyor. Başkanlık için yarışan ekiplerin listeleri belli olurken, Sendikal Güç Birliği Platformu delegeleri yaptıkları konuşmalarla mevcut yönetimi topa tuttu.

Açıklanan listelere göre mevcut Türk-İş yönetiminin listesi şu isimlerden oluşacak: Genel Başkan: Tes-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Sekreter: Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Genel MALİ Sekreter: Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergun Atalay, Genel EĞİTİM Sekreterliği: Yol-İş Genel Başkanı Ramazan Ağar, Genel TEŞKİLAT Sekreterliği: TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat.

Sendikal Güç Birliği Platformunun listesi ise şöyle: Genel Başkan: Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın Genel Sekreter: Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Genel MALİ Sekreter: Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Genel EĞİTİM Sekreterliği: Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Genel TEŞKİLAT Sekreterliği: Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi.

Genel Kurul’da SGBP üyesi delegelerin mevcut yönetime yönelik eleştirileri devam etti.

‘KİMİN DÜDÜĞÜNÜ ÖTTÜRDÜĞÜN ÖNEMLİ’

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Genel Kurul açılışında “Benim babam da inşaat işçisiydi” sözlerine, “Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, herkes işçi çocuğu oldu. Kekliği keklikle avlarlar. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Kimin oğlu olduğu değil, kimin kayığına binip, kimin düdüğünü öttürdüğü beni ilgilendiriyor. Sen ABD’nin gönderdiği bir virüssün” diye konuştu.

Türk-İş yönetiminin Trakya’daki, Karadeniz’deki, doğudaki sendikaların yolunu bile bilmediğini belirten Ayçin, “Onlar da Başbakanın yaptığı gibi Türk-İş’i Ankara’dan yönetmeye çalışıyor. Türk-İş Ankara’dan değil sokaktan yönetilmelidir” dedi. Türk-İş yönetimini, konfederasyonu AKP’nin arka bahçesi yapmakla suçlayan Ayçin, “AKP Malatya’ya kurulan füze rampasıdır. Kıdem tazminatı, ulusal istihdam stratejisi, bölgesel asgari ücret de o füzenin üstündedir” diye konuştu.

‘TÜRK-İŞ’TE FONU SAVUNANLAR BİLE VAR’

Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi de bir önceki genel kurulda Başbakan Erdoğan’ın “Gidin özel sektörde örgütlenin” sözünü eleştirdiğinde kendisine tepki gösterenlerle, direniş çadırlarında aynı kaderle yan yana geldiklerini söyledi. 260 gündür süren Kampana ve Savranoğlu direnişlerine dikkat çeken Servi, “Türk-İş yönetimine işçileri ziyaret edin, dedik. O zahmete bile katlanmadılar” dedi. Türk-İş yönetiminde kıdem tazminatının fona devrini olumlu bulanların olduğunu belirten Servi, “Kıdem tazminatının gündeme gelmesi halinde genel greve gitmek için bir çalışma var mı? Yok. Kandırma, geçiştirme dışında bir şey yok” diye konuştu.

AYI İLE YATAN TIRMALANMIŞ KALKAR

Mustafa Türkel (Tek Gıda-İş Genel Başkanı): İki bakan çıkıp burada özelleştirmeler sonucu işsiz kalanlara iş verdik, alkışlayacağınız yere yuhalıyorsunuz dedi. Eşeği önce kaybettirip sonra bulanlar onlar değilmiş gibi. Şu an burada olup kamudan gelen delegelerin yüzde 80’i bir sonraki genel kurulda burada olamayacaklar ama bakan özelleştirmelere devam edeceklerini söylerken alkışladınız, elinize sağlık. 2007’de yandaş sendika operasyonu başlattılar. Orman-İş’e Türk-İş sahip çıksaydı bugün burada olacaklardı. Yarın sıra tarıma, şekere, madenlere gelecek; siz susmaya, alkışlamaya devam edin. Biz hükümetle iyi geçinen bir sendika olalım dedik. Ayı ile yatan tırmalanmış olarak kalkar. Başbakanın uçağına binerek hata yaptık. Bedelini de ödedik. 2008 1 Mayısında ortak karar alındı. Yönetim de beni görevlendirdi. 24 Nisanda Başbakan Kumlu’yu aradı, ısrarınızdan vazgeçin dedi. Daha sonra Kumlu ile Atalay Taksim’e çıkmayalım dediler. Ama bu salonda 1 Mayısın resmi tatil olmasında bizim de payımız var dedi. Payları yok, onlar sağladılar.

BAKANI ALKIŞLAYAN ANLAYIŞ DEĞİŞMELİ

Nihat Yurdakul (Belediye-İş Genel Başkanı): Türk-İş iyi yönetilmiyor, bunu Türk-İş yöneticisiyken de söyledim. Kişileri değil anlayışları, değiştirelim. Önceki gün birileri çıkıp her şeyi güllük gülistanlıkmış gibi anlattı bakanlar. Onlar anlatıyor da, burada bazıları da onları alkışlıyor. Bu alkışlayan anlayış değişmelidir. Yıllardır bu anlayışla yönetildiğimiz için bu hale geldik. Bakanlar sendikalara eşit mesafede olduklarını söylüyor ama onların valileri Hak-İş’e çalışıyor. Belediyelerde kadrolu işçileri başka kamu kurumlarına gönderip 1.5 milyon taşeron işçisini belediyelere alan zihniyet taşeron çalışma sistemini değiştiremez. Türk-İş’in yerine Hak-iş’i getirmek için sendikalara saldırıyorlar. Bu anlayış ile devam edersek bir sonraki dönem aday olacak kimseyi bulamayacağız. Biat eden, el etek öpen bir Türk-İş değil, yüzünü işçilere dönen bir Türk-İş olmalıdır.

MÜCADELEYİ BİRLEŞTİRECEĞİZ

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi de halen cezaevlerinde tutulan 63, cezaevlerine girip tahliye olan 50 gazetecinin, halkın yani işçi sınıfının gerçekleri öğrenme hakkını kullanabilmesi için görevini yerini getirirken haklarında on binlerce dava ve soruşturma açılan bütün basın emekçilerinin, verdikleri onurlu mücadele ve gösterdikleri büyük cesaret karşısında saygıyla eğildiğini söyleyerek konuşmasına başladı.

İpekçi, sadece üyelerinin değil, yargılanan, tutuklanan, mahkum olan, dövülen, tehdit edilen, işten atılan, yıpratılan bütün basın emekçileri adına söz aldığını kaydetti.

İpekçi, "Hükümet bugüne kadar tek bir talebimizi dahi dikkate almadı. Türkiye işçi sınıfı buna sessiz mi kalacak? Türkiye işçi sınıfının, bu düzeni değiştirme misyonu yok mudur?" diye sordu.

TÜRK-İŞ ÖZÜR DİLEMELİ

Ölümlü maden kazalarında Türkiye’nin Çin ve Kore’nin bile önüne geçtiğine dikkat çeken Türkiye Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul da işçi sağlığı ve güvenliği yasası değişirken taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de, Türk-İş yönetiminin TEKEL işçileri ve belediye işçileri başta olmak üzere, hak kaybına uğrayan tüm işçi ve emekçilerden özür dilemesi gerektiğini söyledi.

KUMLU, SESSİZ TÜRK-İŞ İDDİALARINI REDDETTİ

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise 4 yılda 26 eylem yaptıklarını ve "Sessiz Türk-İş" suçlamasını haketmediklerini belirtti. Kumlu şunları söyledi:

"İçinde bütün siyasi partilere üye kişileri barındıran Türk-İş bütün siyasi partilere eşit mesafede durmuştur. 2007 yılındaki kongrede toplumsal muhalefeti oluşturmak, emperyalizme karşı mücadele etmek, işçi iktidarı kurma yetkisi verildiğini hatırlamıyorum. Türk-İş’e bir siyasi partinin görevini verirseniz Türk-İş Türk-İş olmaz o zaman.

4 yılda 26 eylem yapmışız, bu mu suskun Türk-İş? Bizim yüzümüz her zaman işçiye dönük oldu. Sorunlar her zaman eylemle çözülmüyor. Müzakere de gerekiyor. TEKEL işçileri Türk-İş önünde 78 gün direndiyse, müzakere sayesinde oldu. Türk-İş TEKEL işçilerinin arkasında durmasaydı, bir gün bile orada duramazlardı. Ama ne yaptılar? Binalarımızı işgal ettiler. 1 Mayıs’ta bana saldırttılar.

4 yılda toplumsal olaylara karşı sessiz kaldığımız söyleniyor. Kürt Sorunu, Anayasa Referandum, seçimler, Ergenekon, kadın sorunları konusunda biz hep açıklamalar yaptık. Ama sizi tatmin etmemiş olabilir. Değişim diyorsanız. Siz değiştiniz mi ki Türk-İş’i değiştireceksiniz. Kendi sendikalarınızda sorunlar yok mu? Kafa kopardığınız haberleri çıkıyor internette. Türk-İş iddia edilenin aksine hükümetin tüm emek karşıtı politikalarına karşı çıktı. Biz karşı çıktığımız için hayata geçmedi.

Yolsuzluk yapmış olsaydım 34 yıldır burada olmazdım. Anamın ak sütü gibi temizim. 1 Mayıs 2008’de Mustafa Türkel’e yetki verdik. Ama kimseye ‘Yasaklansa da Taksim’e çıkacağız’ demedik. Parayla delege alındığı söyleniyor. Bu yıllardır böyle. Tüzük yanlışsa değiştirelim. Ama değiştirirsek çalışanların ücretlerini bile ödeyemeyiz. Türk-İş’e itibarı, Türk-İş’i itibarsızlaştırmak isteyenler veremez. Elinden iş gelmeyenlerin ağzında çok ses gelir. Genel kuruldan önce duyduklarınız yerinde sayanların gürültüsüdür.

Türk-iş Genel SEKRETERİ Pevrul Kavlak ise kıdem tazminatı, ulusal istihdam stratejisi ve Torba yasa gibi uygulamalardan kendilerinin de rahatsız olduğunu belirterek "Kıdem tazminatı konusunda grev diyorsanız biz de varız ama herkes uyacaksa bu kararı alalım" dedi.

DİĞER HABERLER
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ 51.Cumhuriyet Hükümeti (II.Çiller Hükümeti) 5.10.1995-30.10.1995 tarihleri arasında, 52. Cumhuriyet Hükümeti (III.Çiller Hükümeti) 30.10.1995-6.3.1996 tarihleri arasında görevdeydi. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçiminde oyların yüzle 21,4’ünü alan Refah Partisi 158 milletvekili çıkardı. ANAP’ın oyu yüzde 19,6 (132 milletvekili) ve DYP’nin oyu yüzde 19,2 (135 milletvekili) düzeyinde kaldı. DSP oyların yüzde 14,6’sını (76 […]

YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR
YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR

Son vaka, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yaşanıyor. Emekli maaşı alabilmek için eşinden boşananların sayısındaki artıştan yola çıkan kurum; boşandığı eşiyle yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişi belirledi.

İŞVEREN İMKÂNIYLA YAN İŞ MÜMKÜN MÜ?
İŞVEREN İMKÂNIYLA YAN İŞ MÜMKÜN MÜ?

Aynı anda veya çalışma sürelerini bölerek farklı işverenlere yönelik çalışma giderek yaygınlaştı. Çoğunlukla ekonomik gerekçelerle olsa da kişilerin farklı uzmanlık alanlarında faaliyet gösterme isteği de bunda etkili oluyor.

“GEL, DÖVİZE GEL” DİYEN ÇIĞIRTKANLAR, NEREDESİNİZ?
“GEL, DÖVİZE GEL” DİYEN ÇIĞIRTKANLAR, NEREDESİNİZ?

Bir ay önce bugünler… Yerel seçimlere birkaç gün kalmış. Seçim sonrasına ilişkin tahminler havada uçuşuyor. En çok merak edilen de dövizin seçimden sonra nasıl bir seyir izleyeceği…