Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
22 Haziran 2011
SESSİZ SEDASIZ KAMU SÖZLEŞMESİ

230 bin işçi bekliyor! Ne işçi Konfederasyonundan, ne de hükümetten ses var.

SESSİZ SEDASIZ KAMU SÖZLEŞMESİ

       Türk-İş’e bağlı sendikalar ile hükümet arasında süren kamu toplusözleşme görüşmelerinde henüz bir sonuç yok.

       Birkaç sendikanın dışında da kimsenin çözme gibi bir çabası ve kaygısı da yok gözüküyor. Hemen hepsi Türk-İş’in çerçeve sözleşmesini imzalamasını bekliyor. Sessiz sedasız ilerliyor sözleşme süreci. Sendikalarda bu bekleyiş sürerken, işçiler sendikaların sözleşmeyi imzalamak için seçim fırsatını kaçırdığını düşünüyor. Sendikalarına ve konfederasyonlarına tepki gösteren işçiler, 230 bin işçinin mağdur edildiğini düşünüyor.

       Karayolları 1. Bölge Müdürlüğündeki Yol-İş üyeleri ile kamu sözleşmelerini ve beklentilerini konuştuk.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

       2006 yılında Karayollarında işe başlayan Osman Özcan, 230 bin işçinin oyalanmasının, mağdur edilmesinin kendilerini rahatsız ettiğini kaydetti.

       Hükümetin ve sendika yönetimlerinin gerekli duyarlılığı göstermemesini eleştiren Özcan, yaşam standartlarını yükseltebilecek bir sözleşmenin imzalanabilineceğine inanmadığını, çünkü yöneticilerin böyle bir kaygısı olmadığını dile getirdi.

       "Kamu işçisi memurdan da rahat" sözlerine kızan Özcan, "Ben kendi açımdan düşünüldüğümde rahat değilim. Kamu da çalışan bir personelin yaptığı iş taşeron işçisine oranla çok daha fazla olduğu halde, aldığı ücrette taşeron işçisine göre daha azdır. Bizim aldığımız ücret 1200 lira ve Türkiye şartları göz önünde bulundurulduğunda bu ücret bizim hiçbir ihtiyacımızı karşılamıyor. Ben 400 lira kira veriyorum, geriye kalanla da hiçbir ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Sosyal hiçbir aktivite de bulunamıyoruz, kendi şahsi ihtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Yani aldığımız ücret bizi hiçbir şekilde doyurmuyor" diye yanıtlıyor.

       İşe başladıkları günden beri "Eşit işe eşit ücret" mücadelesini sürdürdüklerini ifade eden Özcan, aynı işi yaptıkları eski işçilerle aralarmda bir uçurum olduğunu kaydetti.

Bu durumun performanslarını da etkilediğini dile getiren Özcan, anayasaya aykırı olmasına rağmen toplusözleşmelerde bu durumun devam ettiğim söyledi. Özcan, çok düşük olan asgari ücretin yükseltilmesi için kamu işçilerinin de mücadeleye katılması gerektiğim düşünüyor.

230 BİN İŞÇİ NERDE?

       Kamu sözleşmelerinde bir çok sendikanın yasal süreyi tamamlamasına rağmen eylem yapan işçi sayısmm az olduğunu belirten Ümit Aydoğan, "200 bin işçi nerede güzel soru. Hepimiz Tük-İş’e bağlıyız. Aslında bu işin köklü çözümü Tük-Iş’te. Biz elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz ama çok fazla sesimizi duyuramıyoruz, medya yer vermiyor" diye konuştu.

       Türk-İş’in eski işçileri de bu süreçte aktif hale getirmesi gerektiğini düşünen Aydoğan, çocuklarının geleceği için herkesin mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

       Aydoğan, Türk-İş’in toplusözleşmede iyi bir şey yapacağma inanmadığını belirterek, "Türk-İş baştan zaten kabullenmiş, ‘Bizim gücümüz yok hükümet ne verirse onu alacağız’ diyor" dedi.

       Aslında sadece kamu sözleşmeleridahil olan 230 bin işçinin sokağa çıktığı zaman çok ses çıkartacağını belirten Aydoğan, "Mesela şöyle bir hafızalarımızı geri götürüp 10 bin TEKEL işçisi sokağa döküldüğü zaman hükümeti nasıl sallamıştı? Biz de desteğe gitmiştik. Türk-İş kamu işçisi ile çok şey yapabilir ama bunu yapmayı istemiyor" diye konuştu.

       Türk-İş kabulleniyor diye kendilerinin bu durumu kabullenmediğini, yapılan eylemlere katıl dıklarını söyleyen Aydoğan,, Yol-İş’in de yeteri kadar çaba sarf etmediğini, Türkİş’e baskı yapMuratYurt: madiğim kaydetti.

‘SOSYAL FAALİYETİMİZ YOK’

       Bir kamu işçisi olarak nasıl bir yaşantı sürdüğünü Aydoğan şöyle anlatıyor. "Valla nasıl yaşıyorum, yaşıyor musun diye bir sorsana! Ay sonunu getirmek için akla karayı seçiyorum. Sözleşmede Türk-İş bunu koymuş, 2005’ten sonra girenler için ayrı ücret. Bizim aldığımız şu anda bütün eklentiler de dahil 1200 TL. İstanbul şartlarında 1200 lirayla nasıl geçinebilirsin? Çocuğun okul masrafları var, bizim masraflarımız var, sonuçta hepsi bu paranın içinde. Faturalarımız var. Yetmiyor yani aç yaşıyoruz desek yeridir. Hiç bir sosyal faaliyetimiz yok. Bir yemeğe gidemiyorsun, bir sinemaya gidemiyorsun. Bu şartlarda bile ay sonunu getiremiyoruz."

İŞÇİLERİN UMUDU YOK

Siz süreç hakkında ne düşünüyorsunuz?

Murat Yurt: Ben birinci olarak problemi sendikalarda görüyorum. Yol-İş baktığımız zaman özellikle üyelerimizin yarısından fazlası belirli bir yaş sınırının üzerinde. Yani hani böyle tabandan diyorsunuz ya bir destek yok. Yani bu emekliliği cebine koymuş olanlar biraz kulak ardı ediyor süreci. Yeri geliyor biz de kulak ardı edebiliyoruz, bizim de cebimizde beş liramız bile olmayabiliyor, eyleme gidecek. Her hangi bir eylemde, etkinlikte bir şekilde katılamayabiliyoruz. Taze kana, üyelerini daha çok dinleyen bir sendikal yapıya ihtiyaç var.

Eski işçiler sendikayı da mı dinlemiyorlar?

Murat Yurt: Yani bir şekilde ilk anda dinliyor gibi görünseler bile kıyıdan, köşeden o etkinliği tamamlamadan gidiyor.

Peki mesela sendikanın da kendini sorgulaması gerekmiyor mu?

Murat Yurt: Öyle bir şey olmuş ki artık sendika yöneticileri de üyesi olarak kalsın aidatını ödesin de eyleme katılmasa da olur diyor gibi geliyor.

Sen 5 yıldır sendikalısın değil mi?

Murat Yurt: Evet 5 yıldır sendikalıyım

Kaç defa eğitim gördün?

Murat Yurt: Sendika eğitimini hatırlayamıyorum, yok. Yani yanılıyor da olabilirim, varsa bile belki bir sefer. Hatırlayamayacağımız kadar az diyelim.

Yol-İş üyelerini eylemlere katamıyorsa, onlara sınıf mücadelesini anlatmıyorsa, niye Türk-İş’i eleştiriyorsunuz? 

Murat Yurt: Sanki baştaki sendikaların hükümete karşı bir gebeliği varmış gibi bir durum var. Bir kabullenmecilik. Mesela bizim son görüşmemizde 2 Haziranda yapıldı. Sendika yöneticilerimiz Trabzon’a, bakanın seçim bölgesine gittiler görüşme yapmak için.

Bir de teşkilat olarak dağınık bir teşkilatız, bir şekilde bir araya da gelemiyoruz. Yani tabanda kendisinde bir şeyler aramalı, bence en çok üsttekiler kendilerinde bir şeyler aramalı.

İşçiler sözleşme konusunda ne düşünüyor?

Murat Yurt: Yani biz açıkçası bundan bir önceki sözleşmede de gerek taslak hazırlıklarında olsun çok güzel açıklamalar, vaat diyeyim ben ona vaatler, güzel açıklamalar yaptılar ama işçi pek inanmıyor. Biz inanmıyoruz yani. Mesela 2009 sözleşmesinde derece-kademe olayı vardı bizde. Birin biri en düşük yevmiyeyle yönetilir, 40 liraya çekilecek diye bir taslak hazırlaması yapıldığını söylediler. En düşük ücret 40 liradan aylık 1200 lira olacak şeklinde bir taslak hazırlandı. Biz baya heveslendik ama 2009 sözleşmesinden bahsediyorum ve şu an 2011 sözleşmesini görüşüyoruz ve şuan benim yevmiyem 39.60. Aradan 2 sene geçmiş olmasına rağmen 40 lirayı göremedik. Yani muhakkak ki bunda bize de düşen görevler var.

Peki bu sözleşme Türk-İş yönetimini götürür mü?

Murat Yurt: Kötü bir sözleşme bile Türk-İş yönetimini bence götürmez.

Neden?

Murat Yurt: Yukarılarda bizim aklımızın almadığı bir durumlar var. Biz eleştiriyoruz ama bir bakıyoruz genel kurul olduğunda adamlar yine aynı şekilde seçilerek başımıza geliyorlar. Bir çelişki var. 0 nedir onu bilmiyoruz.

DİĞER HABERLER
TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR
TÜRK-İŞ BAŞKANINDAN ‘YETKİ DAVASI’ ELEŞTİRİSİ: MAHKEME 7 SENE SÜRÜYOR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendikaların işverenlere açtıkları yetki davasında mahkemelerin uzun sürmesini eleştirerek “Mahkeme 7 sene sürüyor. 7 sene sonra ne iş yeri kalıyor, ne sendika kalıyor, ne bir şey kalıyor” dedi.

KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ
KANATLI ETİ İHRACATINA KISITLAMA GETİRİLDİ

Ticaret Bakanlığı kanatlı eti ihracatına kısıtlama kararı aldı. Son dönemde fiyatlarıyla tartışma konusu olan beyaz et tarafında ihracat kısıtlaması için düğmeye basıldı.

1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK
1996-1998 DÖNEMİNDE İŞVEREN SENDİKACILIĞI VE TİSK

TEKGIDA-İŞ SENDİKA AKADEMİSİ 51.Cumhuriyet Hükümeti (II.Çiller Hükümeti) 5.10.1995-30.10.1995 tarihleri arasında, 52. Cumhuriyet Hükümeti (III.Çiller Hükümeti) 30.10.1995-6.3.1996 tarihleri arasında görevdeydi. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleştirilen milletvekili seçiminde oyların yüzle 21,4’ünü alan Refah Partisi 158 milletvekili çıkardı. ANAP’ın oyu yüzde 19,6 (132 milletvekili) ve DYP’nin oyu yüzde 19,2 (135 milletvekili) düzeyinde kaldı. DSP oyların yüzde 14,6’sını (76 […]

YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR
YAPIŞKAN ENFLASYON, YOLDAN ÇIKARIYOR

Son vaka, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda yaşanıyor. Emekli maaşı alabilmek için eşinden boşananların sayısındaki artıştan yola çıkan kurum; boşandığı eşiyle yaşamaya devam eden 2 bin 418 kişi belirledi.