68 SENDİKAYA BARAJ ENGELİ
TBMM Genel Kurulu´nda görüşülen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasansında işkolu barajını yüzde l´e sabitleyen önerge kabul edildi.
_9198.jpg)
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasansı"nda işkolu barajını yüzde l’e sabitleyen önerge kabul edildi.
Sendikalar Yasası’nda ilgili maddede yapılan değişikle, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye (ESK) üye konfederasyonlara bağlı olmayan sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanacak.
Bir sendikanın toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için; işkolu barajını aşacak sayıda işçiyi kendisine üye yapması gerekiyor. Yapılan değişiklikle, aralarında bağımsız sendikaların da bulunduğu 115 işçi sendikasından 68’i baraj altında kalacak. Böylece sendika üyesi 40 bine yakın işçi, toplusözleşme hakkından yararlanamayacak.
2012 yılında Sendikalar yasasında yapılan değişiklikle, yüzde 10 olan işkolu barajı indirilerek, konfederasyonlara bağlı sendikalar için Ocak 2013’ten Temmuz 2016’ya kadar yüzde 1,1 Temmuz 2016’dan itibaren yüzde 2,1 Temmuz 2018’den itibaren ise yüzde 3 olarak uygulanacaktı.
Ancak SGK verileri üzerinden açıklanan sendikalı işçi sayısı ile işkollarınrn birleştirilmesiyle birlikte, işkollarındaki işçi sayısı artmış ve birçok sendika toplusözleşme yetkisini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Kurul’daki değişiklikle işkolu barajı yüzde l’de sabitlendi ancak sorunların çözümü için yetersiz kaldı.
‘BARAJ KALKMALI’
Baraj altında kalan Deriteks Sendikası’nın Genel Başkanı Musa Servi yaptığı değerlendirmede, "Üç konfederasyonun mutabakatı sonucu işkolu barajı yüzde 1’de sabitlendi. Ancak bu ESK’ya üye olan sendikaları kapsıyor. Üye olmayanlar için ise yüzde 3 işkolu barajı uygulanacak. Bu anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Biz barajın kalkmasını istiyoruz" diye konuştu.