Belkarper
Belkarper
07 Temmuz 2010
6 ÜLKEDEN SENDİKALAR VE İŞÇİLER SODEXO’YA KARŞI PARİS’TE BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLEDİ

SODEXO KAMPANYASI BASIN AÇIKLAMASI

6 Ülkeden sendikalar ve işçiler Sodexo’yu inceleme altına aldı.

6 ülkeden sendikalar ve işçiler 1 Temmuz Perşembe günü ülkelerindeki düşük nitelikli Sodexo çalışma koşullarını ve Sodexo’nun ABD ve Kolombiya’da işçilerin sendika kurmasını engelleme çabalarını tartışmak üzere Paris’te biraraya geldi.

Toplantıya Fransa’dan CGT ve CFDT, İngiltere’den UNISON ve UNITE, ABD’den SEIU (Hizmet Çalışanları Uluslararası Sendikası), Kolombiya’dan SINALTRAINAL ve Türkiye’den TEKGIDA-İŞ Sendikası katıldı. Sendikalar ve işçiler Sodexo’ya karşı yürüttükleri kampanyayı bir basamak yukarı çıkarıp Sodexo’nun global olarak çalışanlarının sendika kurma ve çalışma şartlarını iyileştirmelerini garanti edecek bir global çerçeve anlaşması imzalaması gerekliliğini vurguladılar.

2009 yılında 1 milyar dolarlık karıyla dünyanın 22. büyük işletmesi olan Sodexo, ABD’de  işçilerine saat başı 7.50 $ gibi küçük bir ücret ödemekte ve gıda hizmetleri ve benzer işlerde çalışanlarına ise düşük maliyetli sağlık hizmeti bile sunmamaktadır. Sodexo’nun Amerika’da yönetim kademelerinde yer almayan çalışanlarının 2/3’ünün şirket tarafından sunulan sağlık sigortası planlarından faydalanmaması da bir diğer önemli sorundur.

Paris’te 1 Temmuz Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda koalisyon oluşturan sendikalar Sodexo’yu çalışanlarının sendika kurma hakkına saygı göstermeye ve bu haklarını koruyan global bir anlaşma imzalamaya davet ettiler. Fransız CGT ve CFDT sendikaları 30 Haziran tarihinde düzenlenen Sodexo grubu iş Konseyi toplantısında Sodexo’yu eleştirerek şirketi işçilerin sendikal haklarına saygı göstermeye ve dünya çapında sendika karşıtı yıldırma ve tehditler ile karşılaşan Sodexo çalışanlarının haklarını korumaya davet etti.

Sodexo’nun dünyada uyguladığı sendika karşıtı aktiviteler ve çalışma şartlarının zorluğuna ilişkin katılan sendikalar ve işçilerin verdiği bilgi ve tanıklıklar sonrası CFDT sendikası Federal büro sekreteri Enrique Cuevas şu açıklamayı yaptı: “Amerika Birleşik Devletleri ve Kolombiya’da Sodexo işçilerinin karşı karşıya kaldığı eşitsizlikler, sendika ve sosyal hakların yokluğu beni derinden sarstı ve şoka uğrattı”.

CGT sendikası temsilcisi Jean-Michel Dupire yaptığı açıklamada çokuluslu bir şirket olarak Sodexo’nun işçilerin haklarının garanti edilmesi ve adil çalışma koşullarına sahip olmaları konusunda tartışılmaz bir sorumluluğu olduğunu vurgulamıştır.

Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Türkel yaptığı açıklamada farklı ülkelerden emekçilerin biraraya gelerek Sodexo birlikteliğini ve ortak mücadeleyi sağlamalarının çok önemli olduğunu, Sodexo çalışanlarının tanıklıkları neticesinde şirket yönetiminin çalışanların demokratik, sosyal ve sendikal haklarına saygı duymadığının anlaşıldığını ve Sodexo’nun çalışanlar ve sendikalara karşı dikkatli davranması gerekliliğinin altını çizmiştir. Sodexo’nun sendika ve işçi hakları karşıtlığının birçok ülkede istenmeyen işletme ilan edilmesine kadar gidebilecek ciddi sorunlara gebe olduğunu vurgulayan Genel Başkanımız Sodexo çalışanlarının tüm dünyada ortak hareket ederek global bir anlaşmaya kavuşabileceğini ve bu toplantının da mesajının Sodexo tarafından doğru şekilde anlaşılması gerekliliğini belirtmiştir.

Tekgıda-İş Sendikası olarak Sodexo kampanyası ile ilgili olarak her türlü etkinliğe destek olacağımız basın açıklamasında tüm taraflara duyurulmuştur.

Sodexo’nun çalışanlarına karşı tavırları ve adil olmayan yönetim tarzına ilişkin daha çok bilgi almak için : http://www.cleanupsodexo.org.