6 AYDA 978 CİNAYET
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi´nin derlediği verilere göre 2014´ün ilk altı aymda iş kazalarında en az 978 işçi yaşamını yitirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin derlediği verilere göre 2014’ün ilk altı aymda iş kazalarında en az 978 işçi yaşamını yitirdi. En çok inşaat ve maden işkolunda can kayıplarının olduğuna dikkat çekilen raporda "Ülke ekonomisinin lokomotifi olarak adlandırılan inşaatlar her geçen gün daha fazla işçi kanı üzerinden yükseldi" değerlendirmesine yer verildi.
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (ISİG) 2014’in ilk 6 ayı raporunu, internet ortamında "guvenlicalisma.org" adresinden açıkladı. Güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamlarına karşı bir araya gelen meslek odası, sendika, dernek ve inisiyatif temsilcileriyle duyarlı kişiler tarafından oluşturulan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin kayıtları, hiçbir yetkilinin Soma’dan ders almadığını ortaya koyuyor.
İş Güvenli Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital medyayla emek örgütleri ve işçi yakınlarının edindiği bilgiler derlediği verilere göre ‘iş cinayeti" olarak nitelenen kazalarda 2014’ün ilk 6 ayında yaşamını yitiren işçilerin 40’ı kadın, 19’u çocuk, 18’i göçmen ve 150’sinin ise emekli olduğu belirlendi.
Rapora göre, yaşamım yitiren işçilerin 325’i maden, 187’si inşaat, 122’si tarım ve 79’u taşımacılık işkolunda çalışıyordu. Rapora göre 2014’ün ilk 6 ayında 301’i, 13 Mayıs tarihinde Soma’da olmak üzere Manisa’da 324 işçi yaşamım yitirdi.
Bu yılın ilk altı ayında istanbul’da 82, Kocaeli’nde 34, Ankara’da 31, Bursa’da 31 emekçi öldü. Rapora göre yaşamım yitirenlerin 889’u işçi, kamu çalışanı/ memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 89’u çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve kendi hesabına çalışanlardan/esnaflardan oluşuyor.
Maden işkolunda 325, inşaat-yol işkolunda toplam 187 işçinin iş cinayetlerinin kurbanı olduğu belirtilen raporda şu konuların altı çizildi:
"Ülke ekonomisinin lokomotifi olarak adlandırılan inşaatlar her geçen gün daha fazla işçi kanı üzerinden yükseldi. Duble yol, köprü, viyadük, tünel ve hızlı tren hattı gibi ulaşım projeleri; baraj, su ve kanalizasyon gibi hizmetler ile başta TOKİ olmak üzere özellikle AKP hükümetine yakın sermaye grupları tarafından yürütülen rezidans ve kentsel dönüşüm projeleri sonucu ülkemizin dört bir yanında işçiler ölmeye devam ediyor.
Soma katliamının sigortalı, sendikalı çalışanların olduğu ve işçi sağlığı bakımından örnek gösterilen bir büyük işletmede meydana gelmesi ve katliam sonrası her gün öğrendiğimiz insanlık dışı çalışma koşulları ve katliamın göz göre göre geldiği gerçeği, ülkemizin her bölgesindeki madenlerin işçiler açısından birer tabutluk olduğunu da gösterdi."