6.5 MİLYON İŞÇİ SENDİKALI OLMAYI UNUTACAK
Yürürlüğe girecek yeni yasayla sayısı 6.5 milyon olan sendikalı işçinin sayısı 900 bine inecek. 30 kişiden az işçi çalışan patron çıkarmalarda sendikal tazminat ödemeyecek.

Yürürlüğe girecek yeni yasayla sayısı 6.5 milyon olan sendikalı işçinin sayısı 900 bine inecek. 30 kişiden az işçi çalışan patron çıkarmalarda sendikal tazminat ödemeyecek.
Sayısı 6.5 milyonu bulan işçiye sendika yolu kapandı. Ancak sendikalı olmak için gereken ‘noter’ şartı kalktı. Artık 7 gün 24 saat e-devlet üzerinden sendikalı olmak mümkün olacak. Sanal sendikacılık dönemi kapanacak. Türkiye’de gerçek sendikalı işçi sayısının 3 milyon değil 900 bin olduğu ortaya çıkacak.
Çalışma hayatında büyük değişiklikler getiren Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası , Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı. Yasa Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Sendikaya üyelikte ‘noter’ şartı kalkacak, toplu sözleşme için gerekli baraj da yüzde 10’dan yüzde 3’e inecek. Ancak 30’un altında işçi çalıştıran patronlar, sendikalı olan işçisini, rahatlıkla işten atabilecek. Ne sendikal tazminat ödeyecek ne de işe iadesini kabul edecek.
Mevcut yasada 28 olan işkolu sayısı, yeni yasayla 20’ye indirildi. Avcılık, balıkçılık, tarım ve ormancılık; madencilik ve taş ocakları; petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç; gıda sanayi; hazır giyim ve deri; ağaç ve kağıt; iletişim; basın-yayın ve gazetecilik; banka, finans ve sigorta; ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar; çimento, toprak ve cam; metal; inşaat; enerji; taşımacılık; gemi yapımı ve deniz taşımacılığı; ardiye ve antrepoculuk; sağlık, sosyal hizmetler; konaklama ve eğlence işleri; savunma ve güvenlik ile genel işler olmak üzere 20 işkolu olacak. Ancak Türkiye’de DİSK başta olmak üzere, Uluslararası Çalışma Örgütü ile dünya sendika temsilcileri bu düzenlemenin Türkiye’de sendika gelişimini engelleyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Taşeron işçi için sendika hakkı geliyor
Bir iş yerinde yardımcı işlerde çalışan işçiler de işyerinin girdiği işkolunda kurulu bir sendikaya üye olabilecek. Bu düzenlemeyle hem özel sektörde, hem de kamuda çalışan milyonlarca taşeron işçi de daha kolay sendikalı olabilecek.
İşveren, sendikaya üye işçileriyle üye olmayanlar ya da farklı sendikaya üye olanlar arasında, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamayacak. işçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamayacak veya farklı işleme tabı tutulamayacak.
Yasanın en tartışmalı maddelerinden birini, sendikal faaliyetler nedeniyle işten atılan işçilerin alacağı tazminat maddesi oluşturdu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ilk kez çalışma yaşamına ilişkin bir yasa hazırlığında, açıktan sahnede yer aldı. Türkiye işveren Sendikalarının (TİSK), yasada ILO normlarının esas alınması gerektiği tavrına karşın, TOBB sendikal baraj ile sendikal tazminat konusunda yaptığı lobiyle, işçi aleyhine taleplerini kabul ettirmiş oldu.