İnşaat işçisi Sıtkı Aydoğmuş’un "Geçinemiyorum" diyerek Meclis önünde kendini ateşe vermesinin yankıları sürüyor. Aydoğmuş’un ‘iş kazası’ sonucu 5 yıldır işsiz olduğu ve geçim sıkıntısı nedeniyle bunalıma girdiği öğrenildi. İnşaat İşçileri Sendikası’nın Numune Hastanesi’nde ziyaret ettiği Aydoğmuş, burada bir açıklama yaptı. İnşaat İşçileri Sendikası’nm aktardığına göre, Sıtkı Aydoğmuş, asıl amacının kendisini yakmak olmadığını, sadece sesini duyurmak için böyle bir eylem gerçekleştirdiğini ifade etti.
‘İşsiz kaldım’
Aydoğmuş, şöyle konuştu: "2013 yılında SİNPAŞ’a bağlı Delta isimli bir taşeronda çalıştım. 13 Şubat 2013’te hiçbir iş güvenliği olmadığından kaynaklı şantiyenin üçüncü katından düştüm. Kaburgam kırıldı, omuriliğimde ve kafatasımda zedelenme oldu. Hastanede tedavi altına altındım. Bizlerin ancak cenazesinin değerli olduğu bu ülkede, firma yetkilileri hastanede yanıma geldi. Benim tedavi sürecimde yardımcı olacaklarını, şikâyet etmemem durumunda bana ev alacaklarını, araba alacaklarını, para vereceklerini vaat ettiler. Bir ayın sonunda sanki bir köpeği dışarı atarmışçasına hastaneden çıkınca beni sedyeyle evimin kapısının önüne bırakıp çekip gittiler. Ha bir de 200 TL verdiler, sadece 200 lira! Bunun üzerine yine 2013 yılında SİNPAŞ’ı mahkemeye verdim. Gerek mahkeme süreci için gerekse çalışamadığımdan dolayı hayatımı sürdürebilmem için çeşitli ihtiyaçlarımı karşılamak suretiyle 30 bin TL kredi çektim. Yetmedi, 10 bin TL daha kredi çekmek zorunda kaldım. 5 senedir bu mahkeme devam ediyor, bu süreçte işsiz kaldım, tam 6 kere hâkim değişti ama mahkeme hâlâ sürüyor."
Bir milletvekili ile görüşmek için ölmek mi gerekiyor?
"SİNPAŞ ile mahkemelik olmamdan kaynaklı girdiğim her yerde beni işten çıkartıyorlar" diyen Aydoğmuş, şöyle devam etti: "Hatta bu yüzden kimi yerlerde kaçak çalıştım, sırf üç kuruş para kazanabilmek için. İnşaat işçisine her şeyi geçtim, ücret dahi verilmiyor, bedavaya çalıştırmak peşindeler. TBMM önüne sadece sesimi duyurmak için gittim. Giderken kendimi yakmak gibi bir niyetim yoktu. İstiyordum ki sadece bir milletvekili gelsin, inşaat işçisinin sorununu dinlesin, yaşadıklarımızı bir bilsin. Bir milletvekili gelseydi hiçbir şey olmayacaktı. Sırtımı duvara dayadım, elimde benzin bidonuyla bekledim. Ben bir milletvekilini beklerken, apar topar polisler üzerime geldiler. Hiçbir şey yapmayacaktım aslında. Polisleri öyle görünce, ben de dayanamadım. Üzerime benzini döküp çakmağı çaktım, kendimi ateşe verdim. Sadece bir milletvekili ile görüşmek için illa ölmek mi gerekiyor? Ben 15 Temmuz’da iki gün sokaklardaydım. Bana reva görülen bu mu? Hakkımızı istediğimiz için süründürülüyoruz."
Öte yandan Sıtkı Aydoğmuş’un "Geçinemiyorum" diyerek kendisi ateşe vermesinin ardından birçok sendika ve siyasi parti açıklama yaptı.
Aydoğmuş hepimizin feryadıdır
İnşaat İşçileri Sendikası, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "TBMM’yi yapan biz inşaat işçileri, bu yapılar bittiğinde kapısından içeri dahi alınmayanlarız. Bizim seçtiğimiz milletvekilleri, bizim yaptığımız TBMM dışına çıkıp, en azından canımız için bile bizimle konuşmaya tenezzül etmiyor. Sıtkı Aydoğmuş hepimizin feryadıdır. Hepimizin suskunluğuna yakılmış bir mum ateşidir. İnşaat işçisinin yaşadığı cehennemdeki bir isyanıdır."
ÖDP: Bu çığlık milyonların isyanıdır
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) yaptığı açıklamada, "Bu çığlık milyonların isyanıdır. İktidar sahipleri kendileri milyon dolarlarını vergi cennetlerinde istiflerken, emekçiler için cehennem yarattılar. Bu adaletsiz bu eşitsiz düzende emekçilerin sırtına basarak kendileri Karunlaştı, zengin oldu. Ama böyle gitmez. Türkiye milyon dolarlarını vergi cennetlerinde istifleyenlerin değil, ‘geçinemiyorum’ diyen emekçi halkın memleketi olacak" denildi.
Birleşik Haziran Hareketi (HAZİRAN) de "Geçinemiyorum diyen bir işçi TBMM önünde kendisini ateşe verdi. Yarattıkları vahşi düzende milyonlar işsiz, milyonlar aç. Yarattıkları adaletsiz düzende zengin daha çok zenginleşirken zamlar, vergiler, hayat pahalılığı altında ezilen emekçiler daha çok yoksullaşıyor" açıklaması yaptı.
YANDAŞ MEDYA GÖRMEZDEN GELDİ
2001 krizinde dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’i protesto eden esnaf Ahmet Çakmak’ı gündeminden bir gün olsun düşürmeyen yandaş medya, geçim sıkıntısı yüzünden TBMM önünde kendini yakan Aydoğmuş’u görmezden geldi. Sosyal medyada Aydoğmuş’un kendisini yakmasının ardından yazar kasa eylemi hatırlatıldı. Aydoğmuş’un yaptığı eylemin, bugünkü ekonomik krizin 2001’dekinde daha derin olduğuna işaret ettiği belirtildi. Ayrıca AKP’nin yazar kasa eylemini sürekli propaganda aracı olarak kullanmasına dikkat çeken sosyal medya kullanıcıları, medyada kendisi yakan Aydoğmuş’un hiç haber olmamasına tepki gösterdi.