20 Nisan 2015
30 MİLYAR TL’LİK KAYIT DIŞI ZARAR
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Sistemi raporuna göre, Türkiye´de kayıtdışı ekonominin Sosyal Güvenlik Sistemi´ne zararı 30 milyar TL´nin üzerinde.

30 MİLYAR TL’LİK KAYIT DIŞI ZARAR
İstanbul Serbest Muhasebeci MALİ Müşavirler Odası (İSMMMO), Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Sistemi raporuna göre, Türkiye’de kayıtdışı ekonominin Sosyal Güvenlik Sistemi’ne zararı 30 milyar TL’nin üzerinde.
Türkiye’nin kayıtdışı çalışma haritasında yüzde 82’lik oran ile tarım, ormancılık, avcılık sektörleri başı çekerken, yüzde 27 ile sağlık sektörü de dikkat çekiyor. Enerji, inşaat ve turizmde üç kişiden biri kayıt dışı çalışıyor.
Kayıt dışı çalışanların en az olduğu sektörler ise yüzde 3 ile eğitim, finans ve kamu yönetimi sektörleri.
Türkiye’de ücretli, maaşlı ya da yevmiyeli çalışanların yüzde 18’i kayıtdışı olarak çalışıyor. İşverenler için ise bu oran yüzde 14 olurken, kendi hesabına çalışanlarda bu oran yüzde 60 seviyelerinde.
Aile işlerin de ücretsiz çalışan işçilerin oranı ise yüzde 90. Kayıtlı çalışanların yüzde 74’ü tam zamanlı çalışırken, 50 saat ve üzerinde çalışan kayıtdışı ve iş başında olanların oranı yüzde 34.
Her bir kayıtdışı çalışan asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olsa bile; 354 TL SGK (işçi ve işveren payı) prim kaybına, 36,05 TL işsizlik Fonu prim kaybına, 63,08 TL Gelir Vergisi kaybına uğruyor. Kayıtdışının sadece ücretliler boyutu ile kamuya maliyeti yıllık olarak SGK 4A.(eski SSK) primi olarak 22 milyar 122 milyon TL.