3.7 MİLYON KİŞİ ÇALIŞTIĞI HALDE YOKSUL
İşçi sınıfının milli gelirden aldığı pay her geçen yıl düşerken, sermaye sınıfının payı arttı.
TÜRKİYE’DE ENFLASYON OECD’NİN 8 KATI
Devrimci işçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Araştırma Dairesi’nin (EMAR) 2019 ve 2021 yıllarının verilerini karşılaştırdığı “Gelir, Yaşam ve Yoksulluk Araştırması’nı yayımladı. Araştırmaya göre pandemiden yine en çok yoksullar etkilendi ve son iki yılda kendisini yoksul olarak tanımlayan vatandaşların sayısında yarım milyona yakın artış oldu. Araştırma sonuçlarına göre 3.7 milyon vatandaş çalıştığı halde yoksullukla mücadele ettiğini söyledi.
ET SOFRADA YOK
Araştırmaya göre son iki yılda, iki günde bir et ya da tavuk yiyemediğini söyleyenlerin sayısında 1.2 milyon artış oldu. 2019 yılında 27.1 milyon kişi (%33.6) iki günde bir et, tavuk vb. ihtiyaçlarını karşılayamadığım belirtmişti. 2021 yılma gelindiğinde ise bu sayı 4.6 milyon kişi artarak 31.7 milyon kişi ile yüzde 38.3’e yükseldi Araştırmada, “Türkiye’de Mayıs ayı enflasyon oranının AB üye ülke ortalamasının 9 katı, OECD üye ülke ortalamasının da 8 katı oldu. Yoksullar gıdaya ulaşamıyor. Türkiye’de gıda enflasyonu AB’nin 10.3 katı, OECD üye ülkelerin ise 7.7 katıdır” denildi.
Pandeminin kaybedeni emekçiler oldu
İşçi sınıfının milli gelirden aldığı pay her geçen yıl düşerken, sermaye sınıfının payı arttı. 2019 yılı 1. çeyreğinden 2022 yılı 1. çeyreğine katma değer içindeki emeğin payı 7.3 puan azalarak yüzde 38.8’den yüzde 31.5’e geriledi. Aynı dönemde katma değer içinde sermayenin payı 6.! puan artarak yüzde 47.6’ya yükseldi. Yapılan açıklamada, “Veriler göstermektedir ki, pandemi döneminin kazananı sermaye, kaybedeni emekçiler oldu. Bu durum yoksulluğu derinleştirdi, eşitsizliği artırdı” denildi.