2 İŞÇİYİ 5 AYDIR NEDEN ÇIKARMADINIZ?
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ‘Şili’deki kaza bizde olsa işçileri 3 günde çıkarırdık’ diyebiliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “Şili’deki kaza bizde olsa madencilerimizi üç günde çıkarırdık” derken, Zonguldak Karadon’daki 2 madencinin cenazesi 5 aydır çıkarılamadı.
Bakanın “Bizim madenlerimizde de işçilerin aylarca kalabilecekleri mekânlar var” söylemine karşın, Türkiye’deki kömür madenlerinde “sığınma odaları” bulunmuyor. Bakan Dinçer’in söyledikleri ile Şili ve Türkiye arasındaki kazaların karşılaştırması şöyle:
¦ Bakanın “Şili’deki kaza bizde olsa madencilerimizi 3 günde çıkarırdık” açıklaması, “Karadon’daki 2 işçinin cenazeleri 5 aydır neden çıkarılamadı o zaman” sorusunu gündeme getiriyor. Bakanın Şili’deki kurtarma operasyonunun geciktiğini söylemesi ise “şaşkınlık” yaratıyor.
¦ Şili’deki madenciler yerin 700 metre altından çıkarıldı. Üstelik Şili’deki maden göçük nedeniyle kapalıydı.
¦ Karadon’da aylarca kuyunun bakım ve onarımından sorumlu olan Çinli firmanın iki işçiyi çıkarması beklendi. Ancak Çinli firma gelip inceleme yapmasına karşın işçileri çıkarmaktan vazgeçti. Bu durum “Çinli firmanın işçileri çıkarmıyorum deme hakkı var mı” sorusunu ve yapılan ihaleyi gündeme getirdi. Genel Maden İşçileri Sendikası bunun bir yaptırımı olması gerektiğini, Çinli firma ile yapılan ihale şartlarının açıklanmasını istiyor.
¦ Zonguldaklı madenciler Karadon’daki işçileri çıkarmak için Türkiye’de yeterli olanakların olduğunu belirtiyor. Genel Maden İşçileri Sendikası, yetkililerden talimat beklendiğini, ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 5 aydır sorumluluğu alıp bunu yapamadığına dikkat çekiyor.
¦ Bakan daha önce de Karadon’da yaşamını yitiren madenciler için “güzel öldüler” açıklamasını yapmıştı. Başbakan da “Bu işin kaderinde bu var” demişti. Oysa Şili’de yetkililer bu tür açıklamalar yapmak yerine, kurtarma operasyonu yürütülürken kuyunun başından ayrılmıyor, çıkan işçileri kucaklayarak karşılıyor.
¦ Bakan açıklamalar yapıyor, ancak madenlerle ilgili adım atılmıyor. TBMM gündeminde bulunan ILO’nun Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili 176 sayılı sözleşmesi hâlâ onaylanmadı. Türkiye Taşkömürü Kurumu zarar eden kurum olarak gösteriliyor ve yeterli işçi alınmıyor. Yeraltında çalışan bir kazmacı yaklaşık 1200 lira alıyor. Yurtdışında ise bir kazmacı 2 bin 500-3 bin 500 dolar kazanıyor.