2.6 MİLYON GENÇ İŞSİZ
TÜİK verilerine göre, Haziran döneminde 15 yaş ve üstündekilerde işsiz sayısı 2 milyon 654 bin kişi olarak açıklandı. Toplam işsizlik rakamı da 5 milyon 168 bin oldu.

Mayıs’ta yüzde 8.8 olarak gerçekleşen Türkiye genelindeki işsizlik oranı Haziran’da yüzde 9.1 ‘e yükseldi. Umudu kırık işsizleri eklediğimizde işsiz sayısı 5 milyon 168 bin oldu.
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Haziran (Mayıs, Haziran, Temmuz) dönemi hane halkı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde 26 milyon 586 bin kişi istihdam edildi. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı ise 2 milyon 654 bin kişi oldu.
Böylece işsizlik oranı yüzde 9.1 olarak kaydedildi. Bu oran Mayıs döneminde yüzde 8.8 düzeyindeydi. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11.1 ve 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 16.7 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 9.3 olarak gerçekleşti.
GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 18
Resmi işsizlere; iş aramayıp, çalışmaya hazır olan 2 milyon 514 bin kişi eklendiğinde toplam işsiz sayısı 5 milyon 168 bin kişiye yükseliyor. Söz konusu umudu kırık işsizleri toplam istihdama ekleyip oranladığımızda gerçek işsizlik oranı yüzde 17.7 olarak kaydediliyor.
Diğer yandan TÜİK verilerine göre; mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 96 bin kişi azalarak 25 milyon 859 bin kişi olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlerin sayısında Haziran döneminde, bir önceki döneme göre 115 bin kişilik artış gerçekleşti. İşsizlik oranı da 0.4 puanlık artış ile yüzde 9.9 oldu.
SON 42 AYIN ZİRVESİNDE
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) raporuna göre, mevsim etkilerinden arındırılmış resmi işsizlik oranı yeni seriye göre yüzde 9.9 ile son 42 ayın zirvesine ulaştı.
İşsizlik oranı ekonomik krizin etkisinin ağır bir biçimde yaşandığı 2009 yılı ile 2010 yılından sonra en yüksek seviyesine yükseldi. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı Haziran döneminde yüzde 36.4 olarak gerçekleşti. Bu oran tarım sektöründe yüzde 83.6 iken, tarım dışı sektörlerde yüzde 22.8 oldu.
İŞSİZLİK HIZLA YÜKSELİYOR
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırma Merkezi’nin (BETAM) yayımladığı konuya ilişkin bilgi notunda; hizmetler hariç tüm sektörlerde istihdam kayıpları gözlemlendiği ifade edildi.
Tarım dışı işgücündeki artışı dengeleyecek istihdam yaratılamadığı için tarım dışı işsizlik oranının bu dönemde arttığı belirtilirken, "Kariyer.net verilerine dayandırdığımız tahmin modeli tarım dışı işsizliğin önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceğine işaret etmektedir. Son iki dönemdir tarım dışı işgücü 1 milyonun üzerinde artarken tarım dışı istihdam artışları 1 milyonun altında kalmaktadır.
Dolayısıyla, işsiz sayısında artışlar gözlenmektedir. Veriler büyümede görülen yavaşlamanın işgücü piyasasına yansıdığına işaret etmektedir. Ekonomik yavaşlamanın etkisini özelikle sanayi ve inşaat sektörlerinde hissetirdiği görülmektedir" değerlendirmesine yer verildi.