19 İŞÇİNİN BEDELİ BU MU?
BURSA´da Bukköy Madenciliğe bağlı özel madende 2009´da meydana gelen grizu patlamasında 19 işçinin ölümüyle ilgili olarak, mahkeme kararını açıkladı. 5 kişinin ceza aldığı karara aileler büyük tepki gösterdi.
2 YIL ÖNCE 19 İŞÇİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ PATLAMADAN YALNIZCA 5 KIŞI CEZA ALDI
19 işçinin canının bedeli bu mu?
19 işçinin yaşamını yitirdiği grizu patlamasından sonra, madende gerekli önlemlerin alınmadığı ve denetimlerde uyarılan eksikliklerin giderilmediği ortaya çıktı. Verilen cezalar ailelerin büyük tepkisine neden oldu.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde Alpagut köyü yakınlarında bulunan Bükköy Madencilik’e ait özel maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi hayatını kaybetmişti. Patlama 32 işçinin çalıştığı sırada meydana gelmiş, 250-350 metre derinlikteki patlamanın ardından oluşan göçükte çok sayıda işçi mahsur kalmıştı. Patlamanın ardından ortaya çıkan gerçekler "adeta cinayet" yorumlarına neden olmuştu. Alınmayan önlemler nedeniyle kazanın meydana geldiği belirtilirken, madenin mayıs ayında yapılan denetimlerinde eksikler tespit edildiği ortaya çıkmıştı.
Patlama sonrası kurtarma çalışmalarını yürütecek ekip bulunamadığı için madene, saatlerce girilemedi. Olay yerine giden kaymakamlık, itfaiye, Sivil Savunma, AKUT ekipleri ve sağlık görevlileri madene giremediler. Kazanın hemen ardından arkadaşlarını kurtarmak için madene giren işçiler ise zehirlendiler, işçiler ambulanslarla Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Göçükte 5 yakınını kaybeden Sebahattin Dadak, "Burada işçiler 650-700 lira maaş alıyorlar. Çalışma koşulları çok kötü. Bir de ölüyoruz" diyerek tepki göstermişti.
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Bükköy’de bir madende 2009’da meydana gelen grizu patlamasında 19 işçinin ölümüyle ilgili olarak, tutuksuz yargılanan sanıklardan madencilik şirketinin yönetim kurulu başkam ve 2 yönetim kurulu üyesi 5’er yıl, taşeron firmanın saMbinin de aralarında bulunduğu 3 kişi ise 6 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Ölen madencilerin yakınları cezalan yetersiz bularak tepki gösterdi.
3 SANIK KATILDI
Bursa 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan ve karar aşamasına gelen yargılamanın bugün yapılan duruşmasına Nurullah Ercan, Orhan Latif Ercan, Kasım Karataş ve Ahmet Yalvaç katılmazken, diğer tutuksuz sanıklar Fahrettin Şolpan, Hayrettin Çelik ve Bayram Erdoğan avukatlarıyla hazır bulundu. Ölen madencilerin yakınlarının da katıldığı duruşmada son sözleri sorulan sanıklar, suçsuz olduklarını söylediler.
Sanıklar ifadelerinde patlamada yaşammı yitiren Ramazan Baştepe’nin olay arımda gaz ölçüm aletini yanına almayarak ölçüm yapmadığını, yine kazada yaşamanı yitiren Mehmet Kuşoğlünun da çalışan işçileri güvenli bölgeye almadığını iddia ederek, beraatlerini istediler.
Yargılamaya bir saat ara veren mahkeme heyeti daha sonra kararıra açıkladı. Sanıklardan, Bükköy Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Nurullah Ercan’a önce 6 yıl hapis cezası veren mahkeme heyeti sanığın iyi halini dikkate alarak bu cezayı 5 yıla indirdi. Sanıklar Kasım Karataş ve Orhan Latif Ercan’a da 5’er yıl hapis cezası veren mahkeme, Bayram Erdoğan, Fahrettin Şolpan ve Hayrettin Çelik’i önce 8’er yıl hapis cezasma mahkum etti. Mahkeme 3 sanığın iyi halini dikkate alarak cezalarını da 6’şar yıl 8’er aya indirdi. Yalvaç ise beraat etti.
ÖLEN MADENCİLERİN YAKINLARI TEPKİLİ
Duruşma sonrası tutuksuz sanıklar adliyeden koşarak uzaklaşırken, cezalan yetersiz bularak tepki gösteren ölen maden işçilerinin yakınları ise baygınlık geçirdi. Aileler denetimleri düzenli yapmayan ve gerekli önlemleri almayan yetkililerin de cezalandırılması gerektiğini söylediler. Bayılanlara adliye önüne çağrılan 112 Acil Servis ekipleri müdahale etti.
PATRONLAR DA CEZA ALDI
Ölen madencilerin avukatlarından Mehmet Çetin, "İhmaller sonucu meydana gelen bir kaza. Karara itiraz edeceğiz. Ancak bu cezalar bir nebze de olsa bizi teselli edebiliyor. Bugüne kadar patronlar hep beraat etti. Bugün patron diyebileceğimiz 3 sanık ceza aldı. Yargıtay onarsa en az 3’er yıl hapis yatacaklar" dedi.