21 Mart 2015
176 BİN İŞÇİ PAZARLIK MASASINA OTURACAK
Hükümet ile Türk-İş arasında 176 bin kamu işçisini kapsayan toplu iş sözleşmesi için ; pazarlık başlıyor. İşçi, vergiye giden 500 lirayı istiyor.

Haziranda yapılacak genel seçimler öncesinde Türk-İş ile hükümet, kamudaki 176 bin işçinin zam pazarlığı için masaya oturuyor.
Pazarlıkta, işçi kesimi, vergiler nedeniyler ücretlerdeki yıllık 500-600 liraya ulaşan kaybın giderilmesini isteyecek. Vergi oranının yüzde 20’den yüzde 27’ye yükseltilmesi nedeniyle daha fazla vergi ödemek zorunda kaldığına dikkat çeken işçi kesimi, "Ücretteki artış vergiye gidiyor. Ocakta aldığımız ücreti, nisan, mayıstan sonra alamıyoruz. Vergi oranlarını düşürün" vurgusu yapacak.
2015-2017 dönemi için bağıtlanacak kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri hazırlık toplantısı Türk-İş’te gerçekleştirildi. Toplantıya Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu üyesi sendika genel başkanları ile Türk-İş yöneticileri katıldı. Toplantıda, izlenecek strateji üzerinde duruldu. Zam oranının sonraki toplantıya bırakıldığı görüşmede, ücretlerdeki vergi yükü gündeme geldi.
Bu konuda Türk-İş’in değerlendirmeleri şöyle:
Gelir ve kazanç üzerinden alınan verginin yaklaşık üçte ikisini ücretliler ödüyor. Toplam vergi gelirleri içinde yüzde 70’lere ulaşan dolaylı vergiler çalışanların vergi yükünü daha da artırıyor. İşçiler üzerindeki vergi baskısı, 2004’te vergi tarifesinin teke indirilmesi ve çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 20’den yüzde 27’ye yükseltilmesi gibi nedenlerle arttı.
2006 öncesinde ücretlilerin ilk vergi oranı yüzde 15, ücret dışı gelirlerin oranı yüzde 20’den başlarken, ücretliler lehine olan "ayrım ilkesi" ortadan kaldırıldı. Ücret ile ücret dışı gelir sahipleri yüzde 15 oranında eşitlendi. Vergi oranı ücretliler dışında olanlar için 5 puan iyileştirildi.
Zam 5 ayda eriyor
Ücretli çalışanlar işverenler ile aynı oranlarda ve tarifede vergilendirildi. Ayrıca yüzde 25 oranı yüzde 27 olarak düzenlenerek ücretliler daha fazla gelir vergisi ödemek durumunda kaldı. Vergi kesintileri nedeniyle işçi ocak ayında aldığı net ücreti nisan, mayıstan sonra alamıyor. İşçinin ocak ayındaki net ücreti ile aralık ayındaki net ücreti arasında büyük fark oluşuyor. Ücretler büyük oranda düşüyor. Vergiler nedeniyle işçinin yıl içerisindeki kayıpları 500 600 liraya kadar ulaşıyor. Asgari ücret almakta olan bekar bir işçi bile aralık ayında bir üst vergi oranından vergi ödemek zorunda kalıyor. Ücreti yüksek olanların kayıpları daha da bü yüyor. Pazarlık masasında işçi kesimi, "Vergi yapısındaki çarpıklık nedeniyle bağıtlanan topl iş sözleşmeleriyle belirlenen ücret zammı anlamını yitiriyor. Ücret artışının çoğu ilerleyen aylarda vergi artışına gidiyor.
Hangi işyerinde kaç işçi sözleşme bekliyor?
Kamu kesiminde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yürütüleceği bazı iş yerleriyle buralarda çalışan işçi sayıları da şöyle:
.79 İl Özel İdaresi: 21 bin 931
.Milli Savunma Bakanlığı 19 bin 589
.TCDD ve bağlı ortaklıkları: 12 bin 500
.Türkiye Şeker Fabrikaları: 11 bin 260
.Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü: 11 bin 591
.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı: 11 bin 219
.Türkiye Taş Kömürü Kurumu: 10 bin 43
.EÜAŞ: 6 bin 111
.Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu: 4 bin 887
.TPAO: 3 bin 921
.TEİAŞ: 3 bin 455
.MKEK: 2 bin 253
.TÜBİTAK: 3 bin
.Sağlık Bakanlığı: 3 bin
Vergi oranları ücrete yapılan zamları aşındırıyor. Bu uygulamanın kabul edilebilir yanı kalmamıştır, adalet duygusunu zedelemektedir. Bunun sürdürülmesi iş barışını ve giderek sosyal barışı daha fazla bozacaktır" vurgusu yapacak.
"Ocak ayındaki ücreti aralık ayında da almak istiyoruz" diyen işçi kesimi, asgari geçim indiriminin asgari ücret seviyesine getirilmesi, işçiler için gelir vergisi tariferisindeki oranların düşürülmesini isteyecek.