160 MİLYON ÇOCUK ÇALIŞIYOR!
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), işçi olarak çalıştırılan çocukların sayısının son dört yılda 8.4 milyon artarak dünya çapında 160 milyona yükseldiğini açıkladı.
ILO ve UNICEF yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle 9 milyon çocuğun daha risk altında olduğunu belirtti.
ILO ve UNICEF tarafından yayımlanan Çocuk işçiliği: Küresel 2020 tahminleri, eğilimler ve gelecekteki durum raporunu yayınladı. Raporda gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2022 sonu itibarıyla çocuk işçi sayısının 169 milyona yükselmesi riskine dikkat çekildi.
5-17 YAŞLARINDAKİ 79 MİLYON ÇOCUK TEHLİKELİ İŞLERDE
Rapora göre 160 milyon çocuk işçinin içinde yaşlan 5 ile 17 arasında değişen ve tehlikeli işlerde çalışan 79 milyon çocuk bulunuyor. Çalıştırılan çocukların 5-11 yaşlarındakilerin yüzde 28’i ve 12-14 yaşlarındakilerin yüzde 35’i okula gitmiyor. Bütün çocuk işçilerin yüzde 72’si ailesiyle çalışıyor. Aile ile çalışmanın güvenli olabileceği düşüncesinin aksine çocuklar aile ile çalışsalar da tehlikeli işlerde yer alıyorlar.
Asya ve Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler, 2008’den beri çocuk işçiliği konusunda istikrarlı bir ilerleme kaydederken, Sahraaltı Afrika’da durum kötüleşti. Çocuk işçiliği oranı Asya ve Pasifik bölgesinde yüzde 13.3’ten yüzde 5.6’ya, Latin Amerika ve Karayipler’de yüzde 10’dan 6’ya düşerken, Sahraaltı Afrika bölgesinde ise 2008-2012 yılları arasında düşüş olsa da 2012 yılında yüzde 21.4 olan oran 23.9’a yükseldi. Sahraaltı Afrika çocuk işçilerin en yoğun olduğu bölge olarak dikkati çekiyor.
SEYİRCİ KALAMAYIZ
ILO, çocukların içinde bulunduğu kötü durumu vurgulamanın bir yolu olarak 2002 yılında ilk kez “Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü”nü başlattı.
Her sene 12 Haziran’a denk gelen bugün vesilesiyle, çocuk işçiliğine karşı dünya çapında büyüyen hareket için bir katalizör olunması ve çocuk işçiliğine karşı kampanyada hükümetler, kitle örgütleri, okullar, gençlik ve kadın grupları ile medyamn desteğinin alınması amaçlanıyor. ILO Genel Direktörü Guy Ryder, çocuk işçilikle mücadeleye yönelik yaptığı açıklamada, yeni tahminlerin bir uyarı işareti olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Yeni nesil çocuklar risk altındayken buna seyirci kalamayız. Kapsayıcı sosyal koruma, ekonomik zorluklar yaşayan ailelerin de çocuklarını okula göndermeye devam etmesine olanak tanıyor. Kırsal kalkınmaya ve tarımda insan onuruna yakışır işlere yatırımların artırılması şart. Çok önemli bir andayız ve birçok şey bu duruma nasıl müdahale edeceğimize bağlı. Şimdi, taahhütleri ve sinerjiyi yenilemenin, yoksulluk ve çocuk işçiliği döngüsünü kırarak bu sorunu ortadan kaldırma zamanıdır.”
MÜCADELEDE GERİ KALINDI
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore ise çocuk işçiliğine karşı mücadelede geri kalındığını vurgulayarak şu değerlendirmede bulundu: “Geçen yıl bu mücadeleyi daha da zorlaştırdı. Küresel çaptaki karantina uygulamaları, okulların kapanması, ekonomik aksaklıklar ve küçülen ulusal bütçelerle ikinci yıla girerken aileler, yürek burkan seçimler yapmak zorunda kalıyor. Hükümetleri ve uluslararası kalkınma bankalarını, çocukları işgücünden ayırıp okula geri döndürebilecek programlara yönelik yatırımlara öncelik vermeye çağırıyoruz. Ayrıca ailelerin bu seçimi yapmaktan kaçınmasına yardımcı olabilecek sosyal koruma programlarına da odaklanmamız şart.”
ÇOCUK EMEĞİNİN İSTİSMAR EDİLMESİYLE MÜCADELE EDECEĞİZ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 12 Haziran Dünya Çocuk işçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Sanoba Mahallesi’nde Mevsimlik Tarım işçileri Projesi (METİP) kapsamında oluşturulan konaklama alanlarını ziyaret etti.
Yaklaşık 1000 kişinin yaşadığı alanda incelemelerde bulunan Bilgin, mevsimlik işçilere sunulan sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetlerine ilişkin bilgi aldı. Konaklanan alandaki sosyal destek merkezinde eğitim gören çocuklarla bir araya gelen Bilgin, çadırlarında ziyaret ettiği mevsimlik işçilerle de sohbet etti.
Bilgin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yerleşkede verilen hizmetin çok önemli bir sosyal hizmet olduğunu söyledi. Çalışanlann aileleri ve çocuklarıyla birlikte eğitim, sağlık ve bütün sosyal ihtiyaçlarının karşılanması konusunda ILO’nun faaliyet yürüttüğünü ve bu faaliyetlerinin Bakanlık tarafından desteklendiğini belirten Bilgin, katkıda bulunanlara teşekkür etti. Bilgin, şunları kaydetti:
“Bilhassa sağlık sorunları ve çocukların sorunlarına eğilmek hem insani hem de bizim çalışma hayatıyla ilgili sorumluluğumuzun bir parçasıdır. Çocukların korunması ve geliştirilmesi, çalışan çocuklar sorununun önlenmesi, çocuk emeğinin kullanılması ve istismar edilmesiyle mücadele de bizim bir görevimiz. Bu bakımdan çocukların korunmasına yönelik onların eğitimini, sosyal ve şahsiyet gelişimlerini sağlayacak aşamada onlara verilen destekleri çok önemli buluyoruz. Bu desteği verdikleri için bizimle beraber oldukları için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Ümit ediyorum bu sorunlan birlikte çözeceğiz.”