12 MİLYON VESİKALI YOKSUL
Devletten ücretsiz sağlık hizmeti almak için yoksulluk testine girip yoksul vesikası alanların sayısı haziran ayında 12 milyonu geçti.

Devletten ücretsiz sağlık hizmeti almak için yoksulluk testine girip "yoksul vesikası" alanların sayısı haziran ayında 12 milyonu geçti. SGK verilerine göre, yoksullukları tescillenen nüfus haziran’da 12 milyon 4 bini buldu. SGK, vesikalı yoksulların dışında hiçbir sosyal güvencesi olmayan ve devlete de başvuru yapmamış 1 milyon da vesikasız nüfus belirlemiş durumda ve bunlarla yoksul sayısı 13 milyonu buluyor.
DOĞU-GUNEYDOĞUDA
SGK kayıtlarında "tescilli" olarak geçen yoksul 12 milyon nüfusun üçte biri Doğu ve Güneydoğu illerinde . Bu illerden Ağrı’da her 100 kişiden 48’i vesikalı yoksul. Yoksul nüfus oranı Van, İğdır, Urfa, Muş’ta yüzde 41’i; Şırnak’ta yüzde 40’ı buluyor. Vesikalı yoksulların toplam nüfusu oranı Hakkari, Mardin, Diyarbakır’da yüzde 3839 civarında. Doğu ve Güneydoğu’nun 17 ilinin toplamdaki nüfusu 10,3 milyon ile Türkiye nüfusunun yüzde 13,4’ünü bulurken yoksulları yaklaşık 4 milyon ile Türkiye yoksullarının üçte biri büyüklüğünde.
DİĞER İLLER Yoksul nüfus oranı yüzde 20’nin üzerinde olan diğer illerden Kilis’te yoksul nüfus toplam nüfusun yüzde 24’ünü bulurken Hatay’da yüzde 22,5. Maraş ve Aksaray’da da yoksullar, toplam nüfusun yüzde 21’i dolayında.
BÜYÜK İLLER
Büyük iller içinde Adana, yüzde 20,5 yoksul nüfusu ile ilk sırada. Adana’nın 2 milyon 150 bini bulan nüfusunun 440 bini vesikalı yoksul. istanbul’un ise 14 milyon 165 bini geçen nüfusunun 934 bini yoksul, istanbul’da yoksul nüfusun oranı yüzde 9,6’yı buluyor. Yoksul oranı Ankara’da yüzde 8 , izmir’de ise yüzde 10 dolayında.
TESTE TABILER
1992’de başlatılan yeşil kartlılık ile ücretsiz kamu sağlık hizmeti alan yoksul nüfûs, 2006’dan itibaren yeni bir uygulama ile, "Gelir Testine Tabi Nüfûs" olarak kodlandı. Sağlık harcamalarını kısma çabasındaki AKP iktidarı, ücretsiz sağlık hizmeti alma talebi olanların bunu bir gelir testi ile kanıtlaması koşulunu getirdi.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Yeşil Kart uygulamasına son verdi ve ödeme gücü olmayan kişilerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına girmesini ve gelir testi sonucunda "Go" gelir düzeyinde bulunan kişilerin GSS primlerinin devlet tarafindan karşılan masını öngördü.
Bu uygulama ile yoksullar kendi içlerinde tabi tutuldukları gelir testinden aldıkları nota göre; Go, Gı,G2,G3 olarak sınıflanıyorlar. Go kategorisindeki yoksulların SGK primlerini devlet ödüyor ve bunların sayısı 8 milyonu bulurken, bütçeden yapılan prim katkısı yılda 5 milyar TL dolayında. Go dışı diğer 4 milyon yoksul, testteki nodarına göre SGK’ya belli primler ödemek zorundalar. Bu prim aylık 40 ile 250 TL arasında değişiyor.
YOKSUL TÜRLERİ
GSS gelir tespiti işlemleri 2012’den itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yürütülüyor. Vakıflara başvuru yapan ve yardıma muhtaç olduğunu belirten yoksulların, merkezi veri tabanlarında kayıdı mal varlığı bilgileri ve gelir durumları inceleniyor, gerekli görülen durumlarda hane ziyaretleri yapılıyor.
SYDV Mütevelli Heyetleri ilgili mevzuat çerçevesinde hanelerin ortalama aylık gelirlerinin seviyesini belirliyor ve yoksulun Go veya diğer kategorilerI de olup olmadığına karar vererek yoksulluklarını "vesikaya" bağlıyorlar. Go, yani hiç prim ödemeden sağlık hizmeti alabilecek yoksulların, brüt asgari ücretin üçte birinden az gelire sahip olduklarını ispadamaları gerekiyor. Brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde geliri olanlar Gı yoksulu sayılıyor ve SGK’ye ayda 40 TL dolayında prim ödemeleri gerekiyor.
Geliri asgari ücretin iki katı olanlardan 120 TL dolayında, geliri asgari ücretin iki katından fazla olanlardan ise aylık 250 TL dolayında prim katkısı isteniyor. Bu prim katkısını bilmeyen ve ödemeyen Go dışı, 4 milyon yoksul, hastanelerden hizmet alamazken öncelikle birikmiş borçlarını ödemeleri isteniyor.