Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
Kızılay İçecek
MilkAcademy
AquaAna
LA LORRAİNE
ANADOLU ETAP
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
03 Mayıs 2019
1 MAYIS’IN TORTUSU

1 Mayıs’ı geride bırakırken biz gazeteciler hep kalan tortuya bakarız. Miting alanlarında işçilerin en çok haykırdığı sloganlar, kıdem tazminatı, ekonomik kriz ve emeklilikte yaş engeliydi.

1 MAYIS’IN TORTUSU

1 Mayıs’ı geride bırakırken biz gazeteciler hep kalan tortuya bakarız. Miting alanlarında işçilerin en çok haykırdığı sloganlar, kıdem tazminatı, ekonomik kriz ve emeklilikte yaş engeliydi. Bu seneki 1 Mayıs, tam da hükümetin kıdem tazminatını fon formülü ile yeniden gündeme getirdiği sürece denk geldi. Zaten ekonomik kriz yüzünden alım gücü düşen, emekli olmak için prim gün sayısını doldursa bile yaşı beklemek zorunda kalan işçi, üstüne bir de kıdem tazminatından olmayla karşı karşıya kalınca alanlara çıktı. Eğer konfederasyonlar mitingde birleşebilseydi ve İstanbul merkez kabul edilseydi katılım tarihe geçecek sayıda olacaktı.

Türk-İş’in tercihi olan Kocaeli, işçi kenti diye bakıldığında kulağa doğruymuş gibi geliyor ancak, 1 Mayıs sadece otobüslerle taşınan sendikalı işçinin değil, aynı zamanda sendikasız işçinin de bayramı. Kaldı ki, sendikalı olsa da otobüslerle gelemeyecek ya da gelmeyecek işçiler de var. DİSK’in 1 Mayısları ise adres neresi olursa olsun işçinin değil, örgütlerin tercihi oluyor. DİSK bu yapısını değiştirmedikçe 1 Mayısları hep işçisiz kutlayacak.
 
Her yıl 1 Mayıs başka alanlarda kutlanacak diye bir kural olabilir mi? 1 yıl başka bir şehir seçilmişse o şehrin tüm ülke için bir önemi vardır ve o yüzden o şehirde miting yapılabilir. Her sene başka bir şehir seçmek, İstanbul’un sınıf hareketindeki belirleyici olma etkisini kırmaktan başka anlam ifade etmez. Sınıf hareketini izleyenler bilir; İstanbul’daki sendikaların ve şubelerin yapısı Ankara ve İzmir’den farklıdır. Ankara bürokrasi, İzmir ise keyfiliğin hüküm sürdüğü bir yapıdadır. Oysa her dönem İstanbul sendikaları ilk ve en güçlü tepkiyi vermişlerdir. O yüzden de tarihe baktığınız zaman en büyük eylemler hep İstanbul merkezlidir. Taksim yasağının gelmesi de bu sebeptendir. İşçiye uzak şehirleri seçmek çok da işe yaramayacaktır. Çünkü süreç işçiyi fabrikalara kapatma ya da tatil yapmaya değil, alanlara çıkmaya doğru gidiyor. 1 Mayıs’ta verilecek mesajlar çok önemli ve elbetteki alan tartışmalarına kurban edilemez ama bir şehrin işçi sınıfı için anlamını da değiştiremez.
 
Bu yıl seçilen alanlar konfederasyonların duruşunu da ortaya koydu, bir o kadar da kimlerle olduklarını. Bazı konfederasyonlar kendi sınıf örgütleriyle değil, ya hükümetle ya da örgütçüklerle yan yana geldiler. Hak-İş bunların içinde en göze batanıydı. 1 Mayıs’ın ruhundan, sınıf bilincinden zerre kadar anlamadığını ya da umurunda olmadığını bir kere daha gösterdi. Şanlıurfa’da 1 Mayıs kutlama kararının nasıl bir gerekçesi olabilir, işçi yoğunluğu nedir ve işçiyi uzun yollarda seyahat ettirerek, işkence çektirmenin mantığı nedir? 1 Mayıs mitingine giderken trafik kazasında hayatını kaybeden işçilere rahmet ailelerine baş sağlığı diliyoruz. O işçilerin can güvenlikleri de, işçileri oralara taşıyanların sorumluluğundadır. İşçi işe giderken kaza geçirdiğinde nasıl ki iş kazası, iş cinayeti sayılıyor, 1 Mayıs’a toplu olarak taşınırken geçirilen kaza da, tertipleyenlerin sorumluluğudur. Ama eğer sizin kıbleniz işçiye değil, hükümete dönükse bunlar sizin için basit yol kazalarıdır, bu işin fıtratında vardır.
 
Ama bozuk olan sadece burası değil ki. Hak-İş’in işçi sendikası olması bence mümkün değil. İşçilerin haklarına yönelik en küçük saldırıda sendikalara yüklenen ama kendi kılını kıpırdatmayan bir kısım işçide de sorun var. Hak-İş gibi kıdem tazminatını sadece paradan ibaret gören ve hükümetin önündeki tüm dikenleri temizlemeyi kendisine görev edinmiş bir konfederasyona bağlı sendikalara neden üye olurlar, anlamış değilim. Baskılar belki bir noktaya kadar etkilidir ancak birlikte hareket eden işçiye karşı hiçbir baskının da işlemeyeceğinin pekçok örneği vardır.
DİĞER HABERLER
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI
GENEL BAŞKANIMIZ İBRAHİM ÖREN, SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ZİRVESİ’NE KATILDI

TÜGİS (Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası) tarafından organize edilen Sürdürülebilir Gıda Zirvesi bugün itibarıyla gerçekleştirildi. Gıda sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren zirveye Genel Başkanımız İbrahim ÖREN katılım sağladı.

BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BAŞTEMSİLCİLERE YÖNELİK SOSYAL İLETİŞİM EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Örgütlü olduğumuz işyerlerimizdeki baştemsilcilerimize yönelik düzenlenen Sosyal İletişim Eğitimi Eskişehir sosyal tesislerimizde Firuz Kanatlı Konferans salonunda gerçekleştirildi.

İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK
İŞÇİ TARAFIYLA İSTİŞARE YAPILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Komisyonu’nun ikinci toplantısı öncesi, ilk toplantıya katılmayan Türk-İş’e ayrıca bir davet yapılıp yapılmayacağı sorusuna “Sosyal diyalog gereği her türlü süreci işleteceğiz. Sendikaların görüşlerini alacağım. Mutlaka istişarede bulunacağız” yanıtını verdi.

IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE  STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI  9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ
IUF “GIDA İŞLETME BÖLÜMÜ YÖNLENDİRME GRUBU VE STRATEJİK LİDERLİK KOMİTESİ” TOPLANTISI 9–12 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİ

IUF tarafından 9–12 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Gıda İşletme Bölümü Yönlendirme Grubu Toplantısı ile Stratejik Liderlik Komitesi Toplantısı’na sendikamız adına Genel Başkanımız İbrahim Ören ve Genel Mali Sekreterimiz Ali Bükülmez katılım sağladı.