1.5 LİRA İÇİN 15 CAN
Manisa, Gölmarmara’da dün sahurdan sonra kilosu 1.5 liraya yaprak toplamaya giden tarım işçisi kadınları taşıyan kamyonete, şerit ihlali yapan tanker çarptı. 13’ü kadın 15 kişi öldü

Hacıveliler Köyü yakınlarındaki kazada hayatını kaybeden kadınlar, 1 kilo asma yaprağını 1.5 liradan satıp günde 40-50 lira kazanıyordu. İlçe Belediye Başkanı Kamil Öz, “Bu yol ölüm yolu. Yıllardır yolun yapılması gerektiğini söylüyoruz, ihaleye çıkıldı ama geç kalınıyor. 16 aylık başkanlığım döneminde 20 kişi bu yolda öldü” dedi.
Tarım işçileri aylık 300 lira için can verdi. Kilosu 1.5 liraya asma yaprağı toplamak için sahurda yola çıktılar. Dün sabah saatlerinde bindikleri kamyonete TIR çarptı
Manisa’nın Gölmarmara İlçesi’nde dün sabah 05.30’da Hacıveliler Köyü yakınlarında bir süt tankeri ile bağa asma yaprağı toplamaya giden tarım işçilerini taşıyan kamyonet çarpıştı. Tankerin şerit ihlali yapması nedeniyle meydana geldiği ileri sürülen kazada, kamyonetin kasasında yolculuk yapan büyük bölümü tarım işçisi kadınlardan oluşan 15 kişi öldü, 2 kişi yaralandı. Tanker şoförünün ise kazadan sağ kurtulduğu öğrenildi. Kazanın haber alınmasının ardından olay yerine ambulans ve cenaze araçları sevkedildi.
Kimlikleri belirlendi
Bu arada feci kazada hayatını kaybeden tarım işçilerinin sürücü Seyde Aydın (52), karısı Ayşe Aydın (47), Nesrin Aydın (27), Kezban Uysal (67), Fadime Orhan (48), Zeynep Uysal (32), Ummuhan Uysal (30), Nurdane Kaya (40), Burak Kaya (15), Ümmü Demirkol (38), Zeynep Zengin (35), Azize Kars (52), Ayşe Yaşar (40), Zekiye Çetin (54) ve Yıldız Öztürk (41) olduğu öğrenildi. Ağır yaralanan Güldane Kılınç’ın ise Salihli Devlet Hastanesi’nde tedavisinin sürdüğü belirtildi. Kazaya, Gölmarmara’dan Salihli yönüne giden ve şerit ihlali yapan 09 DZ 344 plakalı süt tankerinin neden olduğu belirlendi. Süt tankerinin çarptığı 45 SA 3779 plakalı kamyonette ölen tarım işçilerinin de Salihli’nin Çökelek mahallesinde oturdukları ve asma yaprağı toplamak için yola çıktıkları belirtildi.
Minibüs son anda kaçtı
Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, ölen işçilerin sahurda yola çıktıklarını, günde 40-50 lira yevmiye ile çalıştıklarını belirtti. İlçeleri birbirine bağlayan karayolunun da çok dar olmasından yakınan Öz, “Bu yolun bir an önce genişletilmesi gerekiyor. Bugüne kadar bu yolda onlarca insan öldü” dedi. Öz, kendisinin 16 aylık başkanlığı döneminde, 20 kişinin bu yolda kazada öldüğünü söyledi. Öte yandan TIR’ın çarptığı minibüsten 10 dakika önce yola çıkan 45 RR 659 plakalı minibüsün Sürücüsü Muharrem Yılmaz (35), TIR’ın kendilerine çarpmak üzereyken son anda yaptığı manevra sayesinde kurtulduklarını söyledi.
Yaprağın kilosu 1.5 lira
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, “Soma’da olduğu gibi; bir dayıbaşı var. Çekiyor kamyoneti köye. Kaç kadın binebilirse kamyonete… 13-14 kadın binmiş. Kilosu 1,5 TL’den asma yaprağı toplamaya gidiyorlar. Kadınlar 11’e kadar çalışacak, 6 bilemediniz 7 kilo asma yaprağı toplayabilecek, 9 TL alacak. Bir ay boyunca çalışabilse eline ayda 300 TL’ye yakın para geçebilecek. Bir ortaçağ düzeni, bir ilkellik” diye konuştu. Acı haberin ulaştığı Çökelek köyünde ise şaşkınlık ve yas var. Salihli Belediyesi’nin taziye, Kızılay’ın ise yardım çadırı kurduğu mahallede, yaşamını yitirenlerin evlerinin önünde kadınlar, ağıt yakıyor. Mahalle kahvehanesinde kazayla ilgili bilgi almaya çalışan vatandaşlardan bazıları göz yaşlarını tutamıyor. Kazada ölen 15 kişiden 14’ü dün ikindi namazına müteakip Salihli’nin Çökelek Mahallesi camisinde kılınacak namazın ardından köy mezarlığında defnedildi. Şoför Seydi Aydın’ın cenazesinin ise otopsi işlemi için Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği belirtildi.
Mevsimlik işçinin sorunları diz boyu
* Mevsimlik tarım işçilerinin çoğunluğu İş Kanunu kapsamı dışında, güvencesiz.
* Tarım alanlarında minimum sağlık ve güvenlik standartlarını belirleyen ILO sözleşmesi Türkiye tarafından onaylanmadı.
* MALİyeti düşürmek amacıyla yük üzerinde ve taşıma sınırı üstünde römork, kamyon, traktör gibi araçlarda yolculuk yapıyor.
* Naylon, bez, branda tarzı iptidai barınaklarda, çamur ve uygun olmayan alanlarda yaşıyor. İçme suyu temini, tuvalet/banyo, çamaşır yıkama imkânları kısıtlı.
* Atıklar açık alanlara gelişigüzel bırakılarak salgın hastalıklara davetiye çıkarılıyor. İşçiler ve ailelerinde ölüm ve hastalık oranları yüksek.
* İşçiler yeterli ve dengeli beslenemiyor. Beslenme bozukluğuna bağlı hastalıklar yaygın.
* Kadın işçiler daha çok ezilirken, bir de tacize maruz kalıyor..
* Çalışma saatleri uzun.