Tüketici Hakları Derneği´nin araştırmasına göre, yüksek enflasyon yüzünden, asgari ücretlinin, emekli memur ve işçinin alım gücü ciddi oranda azaldı. 43 temel gıda maddesi yüzde 15 zamlandı.
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, halkın mutfak enflasyonunun patladığını söyledi. Gıda fiyat artışlarına ilişkin TÜİK verilerini değerlendiren bir açıklama yapan Turhan Çakar, ‘TÜİK rakamlarına göre, Kasım 2017 ayında Kasım 2016 ayına göre gıdadaki son bir yıllık fiyat artış oranı yüzde 15.78 olmuştur. Halkın mutfak enflasyonu patladı" dedi.
YÜZDE 30’U AŞANLAR VAR
Asgari ücretlilerin, emekli memurların ve emekli işçilerin son bir yıllık maaş artış oranları ile gıdadaki fiyat artış oranlarını karşılaştırıldığında, asgari ücretlilerin 82, emekli memurların 71 ve emekli işçilerin 65 gıda maddesinde satın alma güçlerinin düştüğüne dikkat çeken Çakar, "43 temel gıda maddesindeki son bir yıllık fiyat artış oranı yüzde 15’ten fazla. 26 gıda maddesinin fiyat artış oranının yüzde 20’nin, 16 gıda maddesinin fiyat artış oranının yüzde 25’in, 13 gıda maddesinin fiyat artış oranının ise yüzde 30’un üzerinde" diye konuştu.
GIDADAN YOKSUN KALDIK
Gıdada ki fiyat artış oranlarının maaş artış oranlarını katlandığının altını çizen Çakar, şunları söyledi: "Halk temel gıda maddelerine erişemiyor. Açlık ve yoksulluk daha da artmıştır. Kasım 2017’de 4 kişilik ailenin açlık sınırı TÜRK-İŞ verilerine göre, bin 567 TL’dir. TÜİK’in hane halkı kullanılabilir gelir rakamları ile TÜRK-İş’in belirlemiş olduğu açlık sınırı rakamlarını karşılaştırdığımızda, Türkiye’de nüfusun yüzde yirmiden fazlasının açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır. Özellikle de, asgari ücretli aileler ile işsiz aileleri ve sigortasız çalışan ailelerinin büyük bir çoğunluğunun açlık sınırının altında yaşadığı anlaşılmaktadır. Bu tablo, tarım ve gıda politikalarının iflas ettiğini ortaya koymaktadır. Acilen, halktan yana tarım ve gıda politikasına dönülmelidir."