Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
31 Temmuz 2014
SENDİKA VAR TOPLUSÖZLEŞME YOK

Son açıklanan sendika istatistiklerine göre sendikalı işçi sayısı geçen yıla göre 160 bin civarında artarak 1 milyon 189 bine ulaştı ama toplu sözleşme yapabilen işçi sayısı bu rakamın yarısından biraz fazla, sadece 746 bin.

SENDİKA VAR TOPLUSÖZLEŞME YOK

Sendikalı işçinin en önemli ve büyük silahı olan grev hakkının elinden alındığı ve koşullara uysun uymasın ülke güvenliği gibi tuhaf gerekçelerle grev yasaklarının üst üste geldiği bu dönemde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayımladığı sendikalı işçi istatistikleri, yaman bir çelişkiyi daha gözler önüne serdi.
Göstermelik yasa ve haklarla çalışma yaşamını düzenlemeye çalışan AKP hükümetinin işçilere dayattığı koşullarla ortaya çıkan tabloda işçilere "denize girebilirsiniz ama ıslanmak yok" deniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 25 Temmuz 2014’te Resmi Gazete’de yayımlanan işçi sendikaları istatistiklerine göre kayıtlı 12 milyon 287 bin işçinin 1 milyon 189 bini sendika üyesi. Bu rakam bir önceki yıl 1 milyon 32 bindi. Türkiye’de kayıtlı işçilerin sadece yüzde 9.7’si sendikalı olmakla birlikte rakamlar geçen yılın aynı dönemine göre sendikalılık açısından 160 bine yakın bir artışın olduğunu gösteriyor. Ancak ülkede toplusözleşme yapabilen işçi sayısı yalnız 746 bin. Söz konusu verilerin ne anlama geldiği sorusunu yanıtlayan Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik’e göre, bir yıl içinde yaşanan 157 bin kişilik bir sendikalılaşma oranı azımsanmayacak bile olsa bu tablo tuhaf. Çünkü, aslolarak bakılması gereken veri toplusözleşmeden yararlanma oraHer ne kadar e-devlet ile sendikalılık oranı artsa bile bu durumun toplusözleşmeye yansımaması çalışma yaşamı açısından oldukça sıkıntılı bir durum. Zira Avrupa ülkelerinde genellikle bunun tersi yaşanıyor. Toplusözleşme kapsamındaki işçi sayısı genellikle sendikalı işçi sayısının üstünde yer alıyor. Çünkü teşmil adı verilen sistemle toplu iş sözleşmelerinden sendika üyesi olmayan işçiler de yararlanabiliyor. Bizde ise baraj ve yetki sistemi nedeniyle, yetki almak için bazen yıllarca mahkemelerle uğraşan sendika üyelerinin yüzde 40’a yakını toplusözleşme kapsamı dışında bırakılıyor…

TAŞERON İŞÇİ UMUTSUZ VE KAYGILI

Yaklaşık dört ayda 25 il, 9 işkolu ve 85 işyerinde yapılan çalışmaya göre taşeron olarak çalışan işçilerin yüzde 85’inden fazlası sendikalı olursa haklarının daha iyi olacağını düşünüyor. Sendikalı olmanın kendilerini işlerinden edeceğine inanan taşeron işçilerin oranı ise yüzde 81.7.


Türkiye genelinde 85 işyeri ve 5 bin 250 taşeron işçi ile yapılan bir çalışma, büyük bir çoğunluğu düşük ücretle çalışan taşeron işçilerin sendikalı olmaktan korktuklarını, gelecek için umutsuz ve kaygılı olduklarını ortaya koydu.
Hak-iş tarafından yapılan, taşeron işçiliğin bir an önce çözümlenmesi gereken bir sorun olarak ortaya konulan çalışmaya göre taşeron işçilerin genel durumunu ve sorunlarını şöyle özetlemek mümkün;

.Taşeron işçilerin yüzde 34.9’unu 32-38 yaşları arasında olan işçiler oluşturuyor. Bu kişilerin önemli bir bölümü ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitime sahip.

.Taşeron işçilerin yüzde 50’sinin ücreti bin liranın altında. Söz konusu işçilerin büyük bir bölümü belediyeler ve bağlı şirketleri ile sağlık sektöründe çalışıyorlar.

.Taşeron işçilerin yüzde 51.2′ si, Türkiye’de taşeronlaşma konusunda ısrar edilmesinin ana nedenini ucuz işçilik yaratmak, yüzde 22.6’sı da yandaşlara para aktarmak olarak gördüğünü dile getiriyor.

.İşçilerin yüzde 65.6’sı sendika üyesi değil.

.Sendikalardan beklentinin çok yüksek olmasına karşın, taşeron işçilerin, sendikaya üye olması konusunda endişeleri bulunduğunu dile getiren işçilerden yüzde 22.2’si sendikalara üye olmayı düşünmüyor.

.Taşeron işçilerin yüzde 81.7’si, sendikal haklarını kullandıkları zaman işten çıkarılacakları kanaatini taşıyor. Ancak, bu işçilerin yüzde 85.7’sinin sendikalaşma durumunda şartlarının iyileşeceği düşüncesine sahip.

.Kamuda çalışan taşeron işçilerinin yüzde 78.8’i, kıdem tazminatı alamıyor. Özel sektörde bu oran yüzde 95 civarında.

.Taşeron işçiliğin, düşünüldüğü gibi çalışma hayatında verimliliği ve kaliteyi artırmadığını dile getiren işçi oranı yüzde 52.6. .Taşeron işçilerin yüzde 71,2’si iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli önlemlerin alınmadığı düşüncesine sahip.

.Raporda, 1 milyon 200 bin civarında taşeron işçi bulunduğunu tahmin ettiklerini ancak bu rakamın daha da fazla olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. 

8.5 MİLYON EMEKLİYE İKİNCİ ZAM MÜJDESİ



Memur emeklileri için bu yıl bozulan yılda iki kez zam geleneği gelecek yıl yeniden uygulanacak. Hem memur emeklileri hem de SSK ve Bağ-Kur emeklileri yılda 2. kez zam alıyordu. Memur emeklileri, bu yılın zammını memurlarla birlikte ocakta aldı. Toplusözleşme görüşmelerinde alınan karar gereği, memur ve memur emeklilerinin taban aylıklarında 175 lira artış yapıldı. Bu, memur emeklilerinin maaşına yaklaşık 146 liralık artış olarak yansıdı.
Ocakta ayrıca, yüzde 0.27 oranında enflasyon farkı verildi. Memurlar ve memur emeklileri, bu ay zam almadı. Maaş artışları enflasyon endeksli olan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise bu yıl ocakta yüzde 3.27, bu ay da yüzde 5.70 zam verildi. 2015’te hem memur emeklilerine, hem de SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2 zam verileceği bilgisi verildi. Toplusözleşmeye göre; memur ve memur emeklilerinin maaşlarında 2015’in Ocak ayında yüzde 3’lük artış yapılacak. 2015 Temmuz ayında da maaşları yüzde 3 zamlanacak olan memur ve memur emeklileri, ayrıca enflasyon farkı da alacak.


TÜRK-İŞ’TEN BOYKOT

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İsrail markalı ürünlerle ilgili boykot kararı aldıklarını, konuyla ilgili genelgeyi teşkilatlara gönderdiklerini belirterek "Sessiz kalan kurum ve ülkelerin sesini çıkarmaları, yaptırım uygulaması için dünyadaki tüm kitle örgütlerine ve 210 ülkeye yazı gönderdik" dedi.
İsrail’in Filistin’de, özellikle Gazze’de büyük çaplı katliam yaptığına dikkati çeken Atalay, dünyanın yaşanan vahşete "dur" demediğini, sessiz kaldığını vurguladı. İsrail’in kadın, çocuk ve yaşlı dinlemeden 1200’ye yakın insanı katlettiğini anımsatan Atalay, İsrail’in yaptıklarını ve Gazze’deki mağduriyeti unutmayacaklarını vurguladı.
Atalay, "2014’te hâlâ siyasi idamları, Filistin’deki katliamları, Afrika’da susuzluktan ölen insanları konuşuyorsak, dünya kendisini sorgulamak durumunda. Bu gemiyi böyle hiç kimse götüremez. Batan geminin lüks kamarası olmaz, battı mı herkes ölür" şeklinde konuştu.
Bu konuda çeşitli yaptırımlar olması gerektiğine işaret eden Atalay, Gazze’deki olayların yanında, Soma’da hayatını kaybeden 301 madencinin ailesinin bayramı buruk geçirmesinin de çok üzüntü verici olduğunu aktardı. Soma’daki olayı iş kazası değil de iş cinayeti gördüğünü dile getiren Atalay, 13 Mayıs’tan işçi-işveren ilişkisinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS
EN TEMEL GIDAYA ERİŞMEK BİLE LÜKS

47 aydır artan gıda enflasyonu nedeniyle sağlıklı beslenmek lüks oldu.

PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ
PATRONLAR İÇİN YAŞAMAYACAĞIZ

1 Mayıs, 8 saatlik iş günü mücadelesinin bir sonucuydu. ABD’de daha kısa çalışma saatleri tekrar sendikaların gündeminde. Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) 32 saatlik iş haftasını grev ve örgütlenme talepleri arasına aldı.

HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7
HALKIN ENFLASYONU YÜZDE 95.7

Türkiye’de 47 aydır yükselen gıda fiyatları ile halkın enflasyonu nisanda yüzde 95.7’ye ulaştı.

RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI
RASYONEL ZEMİN SLOGAN DÜZEYİNDE KALDI

Mehmet Şimşek’in “Rasyonel zemine dönmek zorundayız” anlayışı iyi niyetli ve gerekli bir yaklaşımdır. Ne var ki Türkiye’de bugünkü koşullarda slogan düzeyinde kalmak zorundadır.