Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
18 Haziran 2014
‘MAHKEMEYİ TAKMA’ YASASI

Meclis alt komisyonunda görüşülen torba yasa tasarısına, skandal bir ekleme yapıldı: Kamu yöneticisi isterse mahkeme kararlarını uygulamayacak.

‘MAHKEMEYİ TAKMA’ YASASI

‘MAHKEMEYİ TAKMA’ YASASI

Meclis alt komisyonunda görüşülen torba yasa tasarısına, skandal bir ekleme yapıldı: Kamu yöneticisi isterse mahkeme kararlarını uygulamayacak.

SÜRGÜNE İTİRAZ EDİLEMEYECEK
TASARININ 82. maddesine göre, atamalara yani sürgünlere ilişkin itiraz davalarında "Mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamaz." Düzenleme, yolsuzluk operasyonunun ardından sürülen polis ve savcılara yönelik gözükse de tüm kamu emekçilerine "hak arama" yollarını kapatıyor,  Emekçiler birbirine benzemez birçok yasal düzenlemenin torba yasaya doldurulduğunu belirtip yasayı ‘çuval yasa’ olarak tanımlamışlardı.

TASARIDA  NELER VAR

KARA PARA AKLAMA: Şirketlerde kayıtlı bulunmayan paralar nereden geldiğine bakılmaksızın yüzde 3 vergiyle kayda alınacak.

KALICI ÖZELLEŞTİRMELER: Özelleştirmeler, 5 yıl geçtikten sonra yargı kararı dahi çıkmış olsa iptal edilemeyecek.

PATRONA CEZA YOK: İlk tasarıda yer alan, hileli taşeron çalıştırmada, patrona işçi başına 2 bin lira ceza, artık yok.

MADENCİYE 6 SAAT YALAN OLDU: Müjde olarak ilan edilen "Madencilerin mesai saatleri 6 saate indiriliyor" vaadi de yalan oldu.

İŞ GÜVENCESİZ RAPOR: Tasarı ile hekimlere iş ve ücret güvencesi verilmeden, iş sağlığı güvenliği raporları "İşyeri hekiminden alınır" hükmü getiriliyor.

TORBA YASA FELAKETİ
AKP’li vekiller hukuku askıya aldı

Ankara Taşeron işçilerin sorunlarını çözme iddiasıyla alt komisyona getirilen torba yasa tasarısı, kara para ve yolsuzluğun önünü açan, patronları mahkeme kararlarından muhaf tutan, hükümete sürgün yetkisi veren maddelerle plan bütçe komisyonuna gönderildi. Tasarı AKP’li vekillerin eklemeleriyle patronlara ve kamu idarecilerine müjde tasarısına dönüştü. En çarpıcı düzenlemelerden birisi sürgünlerle ilgili olanı.
Tasarının 82. maddesinde yer alan hükümlerle kamu kurumlarında "atama, görevden alma, göreve son verme, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği" ile ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğinin iki yıl içinde uygulanacağı, bunun da kişinin kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanması suretiyle yerine getirileceği belirtildi.
Aynı maddede "Kamu görevlileri hakkında yapılan bu tür idari tasarruflar; telafisi güç veya imkansız zararlar doğurmaz" ifadesi getirilirken, eklenen şu ifade ile mahkeme kararları da uygulanmaz hale getiriliyor: "Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekâleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereğini yerine getirmeyen kamu görevlisi hakkında ceza soruşturması ve kovuşturması yapılamaz."
Böylece örneğin yolsuzluk operasyonu sonrası greve iade edilen polis, savcı ve hakimler açtıkları davaları kazansalar bile eski görevlerine iade edilmeyecek.

KARA PARA VE YOLSUZLUĞUN ÖNÜ AÇILIYOR
Devlet Demir Yollarının yatırım finansmanı için devletin dış finansman kaynağından borçlu sıfatıyla sağlayacağı kredileri, gelir-gider olarak kaydedilmeyecek. Kamu, mali kontrol denetim kanunu kapsamı dışında tutulacak. Bakanlar kurulunun yetkisinde olacak ama denetim dışı bırakılacak. Bu durum yolsuzluk ve rüşvetin önünü açacak. Tasarıda yer alan başka bir maddeyle ise kayıtlarda bulunan ancak işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar 3 ay içinde başvurmak kaydıyla yüzde 3 vergiyle kayda alınacak. Yani yüzde 3 vergisini veren kara parasını da aklayacak.

ÖZELLEŞTİRMELER KALICI OLACAK
Soma’da yaşanan facia ve Yatağanlı işçilerin mücadelesiyle özelleştirme bir kez daha gündeme gelirken, tasarıdan özelleştirmeye ilişkin nasıl bir düzenleme yapılacağı da merak konusuydu. AKP’li vekiller en ciddi düzenlemelerden birini de tasarının 85. maddesiyle bu alanda yaptı. Buna göre; devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının ardından 5 yıl geçtikten sonra yargı kararı dahi çıkmış olsa "sözleşmelerinde belirtilen haller dışında" bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem yapılmayacak.

60 MADDE OLDU 106 MADDE 
TASARI alt komisyona 60 maddeyle geldi. Ancak komisyondan çıkarak plan bütçe komisyonuna yollandığında ise AKP’li vekillerin eklemesiyle 106 maddeye çıktı. Torba yaya tasarısı iş, ihale, Özelleştirme, Kamu MALİ Yönetimi, işsizlik Fonu, işçi Sağlığı Güvenliği, SGK, SSGSS, KDV, Ticadet Sanayi Odaları, Esnaf Dernekleri, Vergi, Harçlar, Karayolları, Telefon, Telgraf, Radyo Televizyon, Posta, Nüfus, Gümrük, Belediye, Askerlik, Trafik, Avukatlık, Sayıştay, Devlet Memurları, Kabahatlar, Kamu finansmanı, Aile hekimliği, işyeri açma gibi bir biriyle ilgisi bulunmayan 85 yasa ve Kanun Hükmünde Kararnameye dair düzenleme içeriyor. 

HEM TOPRAĞINDAN HEM İŞİNDEN…
İstanbul KÜTAHYA’da bir süre önce özelleştirilen Çelikler Seyitömer Linyitleri İşletmesi’nde 18 kişinin işten çıkarılmasına tepki gösteren 300 kadar işçinin geçen salı başlattıkları oturma eylemi 9. gününde. 1 Mayıs’ta işten atılacakları açıklanan 109 işçi ile onlara destek veren arkadaşları, Nisan ayı sonunda tesis bahçesinde toplanıp protesto yürüyüşü yapmıştı. Jandarma müdahalesinin ardından işçiler, tesislerdeki yemekhane ve nizamiye binasını ateşe vermişti. Patrondan ekonomik, sosyal ve işleyişle ilgili taleplerinin olduğunu belirten Maden-iş Kütahya Şube Başkanı Bülent Aydın, "Bu taleplerde üç aşağı 5 yukarı anlaşıyoruz. Asıl sorun işten atılan işçilerin geri alınmasında yaşanıyor" diyor. Atılan tüm işçilerin yargı süreci tamamlanıncaya kadar masum olduğuna dikkat çeken Aydın, patronun yargı süreci sonucunda suçsuz bulunan işçilerin geri alacağını söylemesine de tepkili. "Yargılamada suçlu bulurlarsa buna ne bizim ne başkasının söyleyecek bir şeyi olmaz" diyen Aydın, "2 ayda bitmesi gereken davalar 2 yılda bitiyor. Eğer arkadaşlarımız suçsuz bulunursa bu süre zarfındaki kayıp süreyi kim telafi edecek" diyor. Seyitömer’de çalışan işçilerin çevre köylerden geldiğini dile getiren Aydın, toprakların kömür çıkarma amacıyla istimlak edildiğini, işleyecek toprağın olmadığını söylüyor. "Dolayısıyla çalışacağım tek yer burası" diyen Aydın, işten atılan işçi ailelerinin büyük bir mağduriyet yaşadığını anlattı.

İŞTE TASARIDA YER ALAN DÜZENLEMELER

PATRONA CEZA ÇIKARILDI Komisyona gelen tasarıda, iş kanununda taşeron çalışmayı düzenleyen 2. maddenin 8. fıkrasına uymayan patronlar için işçi başına 2 bin lira ceza ödeme zorunluluğu getiriliyordu. Komisyonda bu ceza çıkarıldı. Tasarı ile muvaazalı (hileli) çalışmanın tespit raporuna işverenin itiraz süresi 6 günden 30 güne çıkarıldı.

MADENCİYE 6 SAAT YALANI Müjde olarak söylenen ve madencilerin sevinçle beklediği "madencilerin mesai saatleri 6 saate indi

MAAŞINI PATRONDAN ALAN HEKİM RAPOR VERECEK
Tasarı ile iş sağlığı güvenliği raporları için "İşyeri hekiminden alınır" hükmü getiriliyor. Ki bu kamuoyunda en fazla tartışılan konulardan biri. Zira bu maddeyle ücretini patrondan alan, iş güvencesi patronun iki dudağı arasında olan hekimin patrona karşı rapor vermesi bekleniyor.

SGKTA YENİ GELİR KAPISI SGK her türlü standart formları, her türlü data hattı, internet kullanımını sigortalıya satabilecek. "Anayasadaki kişisel bilgilerin gizliliği" ilkesine bağlı kalmak koşuluyla gayri maddi haklarını da satabilecek.

TAŞERON İŞÇİ SENDİKASINDA
Tasarıda taşeron işçilerin bağlı oldukları şirketler farklı işkollarında gözüktüğü için işkolundaki sendikaya üye olması, kamuda ise kamu emekçileri sendikasına üye olması önündeki engelleri aşacak bir madde de yer almadı. Aksine kamuda işçilerin üyesi olduğu sendika ile kamu işverenleri sendikasının sözleşme imzalayacağı belirterek ve 6356 sayılı yasaya atıfta bulunularak sadece işçi sendikaları işaret edildi.

PATRONA VERGİ AFFI Milyarlarca lira kamu alacağı yeniden yapılandırılacak. Vergi sigorta primi, trafik seçim, askerlik, su, atık su, elektrik vb. borç faizi ve gecikme cezaları silinecek. 100 TL’ye kadar kamu alacağı ve faizi silinecek.

AİLE HEKİMİNE NÖBET Çok tartışılan ve Aile Hekimlerine acillerde zorunlu nöbet tutmayı öngören madde ise tasarıda şöyle düzenlendi: "Türkiye Halk Sağlığı Kurumunca belirlenen aile sağlığı merkezlerinde çalışma saatleri dışında acil başvuran hastalara hizmet vermek üzere, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları ile gerektiğinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları personeline nöbet görevi verilebilir."

riliyor" sözü komisyon duvarına çarptı. Gazetemizin konuyu önceki günlerde manşetine taşımıştı. Patronların talebi üzerine AKP’li vekiller 6 saati yer altında geçen süre olarak tanımladılar. Ancak çalışma süresi haftalık 45 saat olarak belirlendiği için madenciler kalan süreyi yer üstünde çalışarak tamamlamak zorunda kalacak.r İŞTE TASARIDA YER ALAN DÜZENLEMELER 

DİĞER HABERLER
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN
İŞGÜCÜ KITLIĞI BÜYÜMEYE FREN OLMASIN

Türkiye’de en fazla ‘açık iş’ sanayide, en çok aranan eleman konfeksiyon makine işçisi.

TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ
TOPRAKLARI İŞLEME DÜZENİNİ SORGULAMALIYIZ

Kalkınma üzerinde çalışanların ortak görüşlerinden birini şöyle özetleyebiliriz: Elinin menzilindeki kaynaklarını etkin ve verimli kullanamayan toplumlar, dışardan sağlanacak kaynakları da gerektiği gibi değerlendiremez.

1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA
1 MAYIS’TA GAZZE İÇİN DE MEYDANA

Filistin Sendikalar Konfederasyonu, 1 Mayıs’ta tüm dünya emekçilerini İsrail işgali altındaki Gazze için meydanlara inmeye çağırdı. Açıklamada diğer ülkelerdeki işçilere İsrail’e silah sevkiyatını engelleme çağrısı yapıldı.

ZAM YOK, AÇLIK VAR
ZAM YOK, AÇLIK VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Asgari ücrete temmuzda ara zam gündemimizde yok” dedi.