Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
22 Nisan 2014
AKP DİKTASININ 1 MAYIS YASAĞI

SENDİKA temsilcileri ´1 Mayıs için Taksim´e çağrısını yapmak üzere Gezi Parkı merdivenlerinde basın açıklaması yapmak istedi. Polis gruba biber gazıyla müdahale etti; 13 kişi gözaltına alındı.

AKP DİKTASININ 1 MAYIS YASAĞI

DEVRİMCİ işçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) Gezi Parkı girişindeki merdivenlerde "1 Mayıs’ta Taksim’e" açıklaması yapmasına polis izin vermedi.
DİSK Marmara Bölge Temsilciler Kurulu’nun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü gündemiyle Taksim Hill Otel’de toplantı yapıldığı sırada polis, kalkanlarla otel önünde toplandı. Açıklama için dışarı çıkan grup, polis ablukasıyla karşılaştı. Otelin girişine ise TOMA getirildi.
Bir süre slogan atan gruba, polis Fransız Konsolosluğu yönünde geri çekilmeleri için anons yaptı. Polis, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami özgen ile yaptığı görüşmede, Gezi Parkı girişinde basın açıklamasına izin verilmeyeceğini söyledi.
Grubun geri çekilmeyerek slogan atmaya devam etmesin üzerinde polis kalkanlarla kalabalığı iterek otel girişine sıkıştırdı. Uzun süre polislerle isçilerin birbirini itmesi sonucu çıkan arbedenin ardından polis direnen işçilere biber gazı sıktı. Dağılan gruptan bazıları gözaltına alınırken, diğerleri de otel içine kaçtı.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Bir süre sonra DİSK Genel SEKRETERİ Arzu Çerkezoğlu otel önüne çıkarak basın açıklamasını okumaya başladı. Ancak polis burada da sert müdahalede bulundu. Biber gazı sıkan ve kalkanlarla tekrar kalabalığı otel içine sıkıştıran polis tekrar gözaltına başladı. Aralarında da gözaltına alınanlara sert şekilde müdahale edilmesine tepki gösteren bir İngiliz turistin de bulunduğu 13 kişi gözaltına alınarak Karaköy Karakolu’na götürüldü.
Müdahale sırasında yüzüne gaz sıkıldığı belirtilen bir basın mensubu da fenalaşarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Bu sırada CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de polis saldırısına uğrayan isçilere desteğe geldi.

‘BAŞBAKAN AİHM KARARINA UYMAK ZORUNDA’
Gözaltıların ardından uzun süre otel önünde bekleyen polis, otelin girişinde basın açıklaması yapılmasına izin verdi. Kani Beko, yaptığı açıklamada "Sadece bir basın açıklaması yapmamıza bile tahammül edemeyen bir siyasi iktidar var. Şunu bilmeleri gerekir ki, biz kesinlikle boyun eğmeyeceğiz, 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız.
2008 yılında DİSK ve KESK olarak ülkemizin de üyesi olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açtığımız dava sonucunda Taksim’in 1 Mayıs Meydanı olduğunu, burada 1 Mayıs kutlamalarının doğru olduğu kararı alındı.
Başbakan bu kararı uygulamak zorundadır" dedi. 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına izin verilen yıllarda hiçbir olumsuz olayın yaşanmadığına dikkat çeken Beko, "Burada yaşanacakların tüm olayların sorumlusu Başbakan, İçişleri Bakanı ve istanbul Valisi’dir.
Geçen yıl yaşananların tekrar yaşanmasını istemiyoruz. 2010,2011 ve 2012 yıllarında 1 Mayıs Taksim’de şenlik havasında geçti, hiç kimsenin burnu bile kanamadı.
Polis müdahale etmezse, devlet terör uygulamazsa kesinlikle 1 Mayıs şenlik havasında geçer" diye konuştu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasına kesinlikle izin verilmeyeceğini belirterek kutlamalar için Yenikapı ve Maltepe’yi önerdiği konuşmasını hatırlatan Beko, "Bizim Yenikapı’da Maltepe’de şehidimiz yok, bizim şehitlerimiz Taksim’de. Onları anmak bizim görevimizdir. 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız" ifadelerini kullandı.
KESK Başkanı Lami özgen de bir açıklama yaparak "Açıklamamıza müdahale edilmesi antidemokratik ve hukuksuzdur. Sabahtan beri burada defalarca biber gazına maruz kaldık. Yetmiyormuş gibi arkadaşlarımız da hukuksuz şekilde gözaltına alındı. Eğer yaptığımız suç ise bizi de alın. Bizim meydan pratiğimiz 2010,2011 ve 2012’dir.
Bu meydanda yüz binlerce kişi coşkulu biçimde 1 Mayıs’ı kutladı. Barış, demokrasi, emek, eşitlik, özgürlük taleplerimizi haykırdık. Biz 1 Mayıs’ı bu alanda bu yılda önümüzdeki yıllarda da kutlamaya devam edeceğiz" dedi. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticileri gözaltına alınan kişiler serbest bırakılıncaya kadar alandan ayrılmayacaklarını açıkladılar. Polis uzun bir süre otel önündeki bekleyişini sürdürdü.

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’
Polisin sendikalılara müdahale ederek açıklama yapmalarına izin vermediği basın bildirisinde ise şu ifadeler yer alıyordu:
"1 Mayıs’ı Taksim’den sürmek demek, bir kentin, bir toplumun hafızasını yok etmek demektir. Bize Taksim’i yasaklayarak, 1977 katliamını unutun, otelin üzerindeki katilleri unutun, o katillerden hesap sormaktan vazgeçin diyorlar. Hayır! Asla vazgeçmeyeceğiz!"

YANDAŞ’I 1 MAYIS ÇARPTI
AKP’YI zor duruma düşürebilecek her türlü eylemin ardında "paralel yapı" arama geleneği kazanan yandaş medyada birbiriyle ilgili iki zıt haber herhangi bir kaynağa dayandırılmadan kaleme alındı. Akşam Gazetesi’nın dünkü manşetinde yer alan "paralel polisin 1 Mayıs oyunu" başlıklı habere göre, "paralel yapının polisleri", 1 Mayıs’ta Taksim’de görev almamak için hastane rapor almayı planlıyor fakat emniyet içindeki "paralel olmayan" amirlerin durumu fark ederek rapor alacak polislere soruşturma açacaklarının duyulması üzerine plan bozuluyor.
Planları bozulan "paralel polisler" ise 1 Mayıs’ta Taksim’de biber gazı ve tazyikli su sıkmayarak hükümeti "zor durumda" bırakma kararı alıyorlar. Emniyet yetkililerinin görebilecekleri mesafenin dışında görev alarak olası soruşturmalardan da kurtulmayı planlayan "paralellerin" planlarını Akşam Gazetesi bu haberiyle bozduğunu ilan ediyor. 

CİNAYETE DAVET
Gazetenin haberinin ardından 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmaya çalışacak eylemcilere yönelik aşırı kuvvet kullanımına bir şekilde ortak olmak istemeyebilecek polis memurlarına karşı önemli bir baskı aracı ortaya çıkıyor.
"Paralel yapı"nın uzantısı olduğu gerekçesi ile yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından görev yeri değiştirilen binlece devlet memurunun kaderini paylaşmaktan korkacak emniyet yetkililerinin ortaya koyacağı aşırı saldırgan durumdan kaynak belirtmeden yapılan bu haberin hazırlayıcılarının

SABAH AKSİNİ SÖYLEMİŞTİ
Sabah Gazetesi de 18 Şubat tarihli sayısında Gezi Parkı direnişi esnasında "kırmızılı kadın"a gaz sıkan polisin "paralel yapı"ya bağlı bir polis olduğunu ve bu eylemiyle "paralellerin" "dünyanın gözünde facia görüntüsü vermeyi planlamış olabilirler" diyerek duyurmuştu.

Türk-iş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak:
BİR televizyon kanalında canlı yayına katılan Türkiye işçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-iş) 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile daha önceki görüşmelerinin olumlu geçtiğini ancak, Başbakan Erdoğan’ın "NeTaksim’de ne de Kadıköy’de 1 Mayıs kutlaması yok" sözlerinin ardından Valiliğin olumsuz bir tavır içine girdiğini belirtti. Vali Mutlu’nun telefonlarına dahi yanıt vermediğini de sözlerine ekleyen Büyükkucak, "Kadıköy için ne cevap gelirse gelsin 1 Mayıs’ta Türk-iş olarak Kadıköy’deyiz" dedi.

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Serhan Bolluk:
BAŞBAKAN Erdoğan’ın Taksim’den sonra Kadıköy’ü de 1 Mayıs’ta işçilere kapatması üzerine, öncesinden 1 Mayıs’ta Kadıköy’de olacağını açıklayan işçi Partisi adına Genel Başkan Yardımcısı Serhan Bolluk şöyle konuştu; "Biz her şart altında Kadıköy’de olacağız. Bu 1 Mayıs’a "Emeğimiz ve vatanımız için haydi 1 Mayıs’a" sloganıyla katılacağız. 1 Mayıs’ta Vatan ve Emek kavramlarını ön plana çıkartacağız. Tayyip Erdoğan, bazen olur diyor, bazen olmaz diyor ancak biz bu açıklamalara kulak asmıyoruz, biz emekçilere göre hareket ediyoruz."

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel:
BİZ bu konuda DİSK ve KESK ile birlikte hareket edeceğimizi daha önce de açıklamıştık. Taksim’in hükümet tarafından işçilere kapatılması kararının politik bir karar olduğunu düşünüyoruz. 1977 1 Mayıs’ından sonra Taksim Meydanı işçiler için ayrı bir anlam ifade etmektedir. Mesele elbetteki yalnızca 1 Mayıs’ı kutlamak değildir. Asıl mesele işçilerin sınıfsal bilincini, tarihsel bilincini ortaklaştırması meselesidir. İşçilerin, emekçilerin, kadınların hep birlikte 1 Mayıs alanında olması gerekir. Hükümetin de insanları gaza boğmak ve onlara şiddet uygulamak yerine Taksim Meydanı’nı emekçilere açması gerektiğini düşünüyorum.

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper taş:
EMEKÇİLERİN 1 Mayıs’ta, Taksim’de olmaları tarihsel bir haktır. Bu hak, hukuki olarak, Avrupa insan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da belgelenmiştir. Biz de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) olarak 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olacağız. Güvenlik sorunu vb. sorunlar bahane edilerek Taksim Meydanı emekçilere kapatılıyor ancak aksine o alanı yasakladıklarında insanlar daha büyük sıkıntılara maruz kalıyorlar. Bu nedenle hükümetin, tarihsel olarak emekçilerin 1 Mayıs alanı olduğu tescillenmiş olan Taksim Meydanı’nı açması gerektiğini düşünüyoruz.

TKP Merkez Komitesi Üyesi Erkan Bas:
1 Mayıs işçilerin, emekçilerin, halkın sözünü söyleyebildiği sayılı günlerden bir tanesi. AKP özellikle son 30 Mart yerel seçimlerinden sonra bir zafer kazandığını düşünüyor ancak böyle bir şey yok. Yani halkın boyun eğmesi söz konusu değil. Bu yüzden biz de 1 Mayıs alanına "ttdirentürkiye" sloganıyla çıkacağız. 1 Mayıs emekçilerin sesini duyurabildiği sayılı günlerden olduğu için 1 Mayıs’m kent meydanlarında kutlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle İstanbul için 1 Mayıstaki toplanma alanımız Taksim Meydanı olacak.

Sendikal Güc Birliği Platformu: HODRİ MEYDAN
CUMHURİYET Gazetesi’nin haberine göre, Başbakan Erdoğan’ın 1 Mayıs’ta Taksim ve Kadıköy’ü emekçilere kapatması üzerine Türk-iş içerisindeki muhalif sendikaların oluşturduğu Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) Dönem Sözcüsü, Tek Gıda-iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, "Öncelikle Taksim, o olmuyorsa Kadıköy’de hep beraber kutlanmasından yanayız. Ama eğer Kadıköy’de de kutlayamazsınız deniliyorsa o zaman bize düşen görev yeniden Taksim’dir. Hodri meydandır. Burası muz cumhuriyeti değil. Burası Başbakanın diktatörlüğünde yönetilen bir ülke değilse insanların özgürlükleri de vardır" diye konuştu.

Yandaş Siteden Akla Zarar Haber
ensonhaber.com isimli yandaş haber sitesi, Taksim’de basın açıklaması yapmak isterken polisin saldırısına maruz kalan DİSK üyesi Banu Aşçı’ya yönelik, önce "en seksi devrimci", ardından gelen tepkiler sebebiyle başlığı değiştirerek "Sarışın Devrimci de gördük" ifadelerini kullandı.
Siteye gelen tepkilerin büyümesi üzerine yeniden başlık değişti ve başlığın son hali "Çakma devrimci, çakma sarışın 1 Mayıs’ta Taksim’i nasıl yakıp yıkarız provası" ifadeleri oldu. Sitenin Aşçı’yı hedef gösterir nitelikteki haberi sitede haberin bulunduğu sayfaya yapılan yorumlara da yansıdı.
Hakkında yapılan haberi SoL Haber Portalı’ndan Selin Asker’e değerlendiren Aşçı," Çok çirkin, cinsiyetçi, tacizci, hedef alan bir başlık. Kadına bakış açılarını gösteriyor. Kadını direngen tavır içinde görmeye tahammülleri yok. Yandaş medyanın 1 mayıs öncesi yaptığı provokasyon çalışmalarıdır. Yasal işlem başlatacağız. Sendikam gereğini yapacak. Gerekli tavrı sergileyeceğiz." ifadelerini kullandı.  

DİĞER HABERLER
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI
FAZLA ÇALIŞMANIN İSPATI

Fazla çalışma ücreti, kanunun veya sözleşmelerin öngördüğü haftalık çalışma süresinin üzerindeki çalışmalar için ödenecek ücreti ifade etmektedir.

GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE
GELİR DAĞILIMINDA BOZULMA ZİRVEDE

İktidarın neoliberal politikaları gelir dağılımı adaletsizliğinde ülkeyi Avrupa’nın zirvesine taşıdı. En zengin %1’lik kesim ülkedeki servetin %40’ına sahip oldu. Halkın %71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor.

MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ
MAZERETSİZ DEVAMSIZLIKTA İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ

İşçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi sürdürülürken, işçi tarafından yapılan devamsızlıkların geçerli bir mazerete dayanması gerekmektedir.

BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI
BEDELLİ ASKERLİK VE TAZMİNAT HAKKI

Bedelli askerlik ve tazminat hakkı.