Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
25 Mayıs 2019
ANKARA’DA İŞYERLERİ GÜVENLİ DEĞİL!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi´nin ´Ankara´da İşçilerin Sağlığı ve Güvenliği Araştırması´ndan çarpıcı sonuçlar çıktı.

ANKARA’DA İŞYERLERİ GÜVENLİ DEĞİL!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin ‘Ankara’da İşçilerin Sağlığı ve Güvenliği Araştırması’ndan çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre, işçilerin yarısından fazlası (yüzde 52) sağlıklı ve güvenli bir işyerinde çalıştığını düşünmüyor. İşyerini sağlıklı ve güvenli bulmama oranı, geçici ve taşeron işçilerde, mesaiye kalmak zorunda kalan işçilerde, sigortasız ve güvencesiz çalışanlarda artıyor. 

Araştırma kapsamında, çeşitli işkollarından 272 işçiyle anket yapıldı. Anket sonuçları, işçilerin önemli bölümünün kötü ve sağlıksız koşullarda, risk altında çalıştırıldığını ortaya koydu. 
 
AŞIRI ÇALIŞMA VE ZORUNLU MESAİ 
 
*  İşçilerin yüzde 48,5’i 1-8 saat arası çalışırken; yüzde 38,6’sı 9-10 saat, yüzde 11,03’ü 11-12 saat, yüzde 1,84’ü ise 13 saat ve üzerinde çalışıyor. İşçilerin yarısından fazlası (yüzde 56,25) haftada 6 gün, kayıt dışı ya da ikinci bir işte çalışan işçiler ise 7 gün çalıştıklarını söylüyor. 
 
*  İşçilerin yüzde 68’i mesaiye kalıyor. Bu işçilerin yüzde 34’ü kendilerinin onayı alınmadan mesai yapmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. 
 
*  Araştırmaya katılan her 4 işçiden birisi (yüzde 24) ek iş yapıyor. 
 
100 İŞÇİDEN 13’Ü SİGORTASIZ 
 
*  İşçilerin yüzde 13’ü sigortasız çalışıyor. Bu işçilerin yüzde 6o’ı son 1 yılda işyerlerinde iş kazası yaşandığını ifade ediyor. Yüzde 51’i işyerlerinde koruyucu donanım ve ekipmanların temin edilmediğini söylüyor. 
 
*  Kadrolu işçilerin yüzde 87’si iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verildiğini kaydederken; taşeron işçilerin yüzde 34’ü, sözleşmeli çalışanların yüzde 34’ü, geçici işçilerin ise yüzde 74’ü hiçbir eğitim almadıklarını söylüyor. 
 
*  İşçilerin yüzde 33’ü, yani her 3 işçiden 1’i işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulunun olmadığını, yüzde 20’si ise bu konuda bir bilgilerinin olmadığını dile getiriyor. İşçilerin yüzde 28’i işyerlerinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulunmadığını ifade ediyor. 
 
HER 5 İŞÇİDEN 1’İ RİSKLERİ BİLMİYOR 
 
*  Araştırmaya göre, her 5 işçiden biri işyerinde kendisini bekleyen tehlike ve riskler konusunda bilgi sahibi bile değil. 
 
*  İşçilerin yarısından fazlasına kişisel koruyucu ve donanım ekipmanları verilmiyor. Ekipman verilmediğini ifade edenler taşımacılık, tarım-ormancılık, tekstil, gıda ve inşaat işkollarında yoğunlaşıyor. Taşımacılık ve tarım/ orman işkolundaki işçilerin yüzde 75’i, kişisel koruyucu ve donanım ekipmanlarının verilmediğini söylüyor. 
 
*  İşçilerin yarıya yakını (yüzde 44) son bir yılda çalıştığı işyerinde iş kazası yaşandığını söylüyor. Her 100 işçiden en az 15’i işyerinde yaşanan bir iş cinayetine tanık olduğunu yada duyduğunu ifade ediyor. 
 
*  İşçilerin yüzde 35’i işe bağlı bir hastalığının (meslek hastalığı) olduğunu belirtiyor. Yüzde 16’sı meslek hastalığı şüphesi ile hastaneye gittiğini aktarıyor.
DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.