Emeğin Gücü, Emekçinin Yanındayız...
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
TEKGIDA-İŞ SENDİKASI
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
ATAKEY
FELDA IFFCO
PERFETTİ VAN MELLE
KRAFT HEİNZ
SAFE SPİCE
SAGRA
İZTARIM
DOĞANAY
KESKİNOĞLU
BARRY CALLEBAUT
BEL KARPER
Cargill
Doğadan
Tarım Kredi Birlik
Bolez Piliç
Badem Su
İzmir Su
Elmacık Atasu
Sek_Süt
Yudum_Yag
ORYANTAL TÜTÜN PAKETLEME
Olin_Yag
NuhunAnkaraMakarnasi
Nestle_Su
Pinar
Savola
Pepsi
Tuborg_Bira
Nestle cereals
Yepaş Ekmek
Yesaş
Mey
Nestle
Mauri_Maya
Lipton_Dosan
Mondelez
TtlTutun
TrakyaBirlik
Tat
Tamek
Sırma Su
Sunel
KristalYag
Knorr_Besan
Kent_Cadbury
Efes
ELİT Cikolata
Erikli_Su
Eti
Evyap
Ferrero
Filiz Makarna
Timtas
Kavaklıdere
ibb kent ekmek
Hayat Su
Haribo
Frito Lay
BAT
Barilla_Makarna
Banvit
Aroma
Ankara Fırınları
Akmina
Alpin Su
Bimbo QSR
Bolca Mantı
BUNGE YAĞ
Chipita Gıda Üretim A.Ş.
Coca Cola
Damla Su
Danone
Dr Oetker
Agthia
21 Eylül 2017
DÜNYADAKİ KÖLE SAYISI 5 MİLYAR

Köleliği bitirdiğini iddia edenlerden acı itiraf. Walk Free Vakfı´nın geçtiğimiz aylarda yayınladığı raporda dünyada 46 milyon kişinin köle olarak yaşadığı bildirilmişti.

DÜNYADAKİ KÖLE SAYISI 5 MİLYAR

Köleliği bitirdiğini iddia edenlerden acı itiraf. Walk Free Vakfı’nın geçtiğimiz aylarda yayınladığı raporda dünyada 46 milyon kişinin köle olarak yaşadığı bildirilmişti. İki uluslararası örgüt ise dün BM zirvesine sunduğu raporda rakamda tenzilata giderek sayıyı 40 milyona düşürdü. Sık sık bir milyar insanın aç olduğu, milyonlarca insanın açlıktan öldüğünü ve bu yüzden GDO’lu ekimin şart olduğu yalanını dayatan BM’nin, köle sayısını 40 milyon olarak açıklaması insanlıkla alay olarak değerlendirildi. Gerçek sayının ise söz konu rakamların sağına iki sıfır eklenerek bulunabileceği dile getiriliyor. Bu da köleleştirilmiş insan sayısının en iyimser sayıyla 4-5 milyar kişi olduğu gerçeğini ortaya çıkarıyor.

DÜNYADA 40 MİLYON ‘MODERN KÖLE’ VAR
 
Uluslararası Çalışma Örgütü ve Özgür Yürü Vakfı ile Uluslararası Göç Örgütü, “kölelik” üzerine ortak bir araştırmaya imza attı. İki kurumun New York’ta toplanan BM Genel Kurulu sırasında yayımlanan 2016 yılına ilişkin raporuna göre, dünyada 40 milyon modern kölelik kurbanı yaşıyor ve bunların 29 milyonu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Kadınlar zorla fuhuşta yüzde 99 ve zorunlu evlikte yüzde 84’lük kesimi oluşturuyor.
 
ÇOCUK İŞÇİLER EN ÇOK TARIMDA ÇALIŞTIRILIYOR
 
Sözde gelişmiş dünyanın insanları psikolojik, sosyolojik ve fiziksel olarak nasıl sömürdüğünü gösteren rapor, dünya genelindeki çocuk işçi sayısının ise 152 milyona çıktığını belirtiyor. Çocuk işçiler konusunu ayrı bir bölümde ele alan rapora göre, dünya üzerinde yaşları 5 ile 17 arasında değişen 152 milyon çocuk işçinin yüzde 70,9’u tarımda, yüzde 17,1’i hizmet sektöründe, 11,9’u da sanayide çalıştırılıyor.
 
‘MÜCADALE GAYRETİMİZ YETERSİZ’
 
Dehşete düşüren raporla ilgili yazılı bir açıklama yapan Uluslararası Çalışma Örgütü Başkanı Guy Ryder, “Rapordan çıkardığımız mesaj son derece açık. Eğer bu sorunları çözmek istiyorsak, mücadele gayretimizi çok ciddi şekilde artırmamız gerekiyor. Gayretimizi artırmadığımız sürece, kalkınma hedeflerini sürdürülebilir şekilde gerçekleştirme imkânımız olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
 
‘UTANÇ VERİCİ’
 
Raporu değerlendiren Özgür Yürü Vakfı Başkanı Andrew Forrest ise, “Dünyada 40 milyon kölenin bulunması bizim için utanç verici. Son 5 yılda ortaya çıkan sonuçlara baktığımızda bu tespite ek olarak, 89 milyon kişinin de birkaç gün ile 5 yıl arasında değişen sürelerde köle olarak yaşamak zorunda bırakılmış” dedi. Rapordaki sonuçların dünyada uygulanan ayrımcılılık  ve eşitsizliği gösterdiğine dikkat çeken Forrest, “Bu duruma artık bir son vermek şartı. Bu acı gerçeği değiştirmek konusunda hepimizin sorumluluğu var” dedi.
 
GERÇEK SAYI NE?
 
Modern dünyada topraktan kopartılıp, kendi ihtiyaçlarını giderme imkânları ellerinden alınan, düşük ücretlerle büyük şehirlerde yaşamaya zorlanan ve gelirlerinin yarısını kira, diğer yarısını da sabit faturalara ödeyerek köle statüsünde yaşayan insanlar; kadim ilimler ve kadim hayat şartlarını terk etmenin acısını yaşıyor. Öte yandan dünya genelinde zorla çalıştırılan, evlendirilen, dilendirilen, zorla fuhuş yaptırılan yüz milyonlarca insan bulunuyor.
 
MİLYARLAR KÖLE OLDUĞUNUN FARKINDA DEĞİL
 
Uluslararası iki örgüt tarafından hazırlanan ve BM zirvesinde sunulan rapor, köleliğin batının dayattığı aşağılık kapitalizm, emperyalizm ve sömürgecilikten kaynaklandığına hiç temas etmiyor. Çözüm önerisi getirmiyor. Yaptığı sadece ‘Dünyada 40 milyon modern köle yaşıyor’ demekten ibaret. Birkaç ay önce benzer bir raporu da Walk Free Vakfı hazırlamış ve sayıyı 46 milyon olarak vermişti. Birkaç ayda ne değişti de 6 milyon insan özgürleşti? İşte bütün bunlar, Katar Emiri’nin BM kürsüsünden dile getirdiği gerçeği hatırlatıyor. Dünyada orman kanunları geçerli ve ormana ise sırtlanlar, çakallar ve leş kargaları hâkim. Moda, medya, sinema ve internet ile zihinleri iğfal edilen milyarlar ise köle olduğunun farkında bile değil. En basitinden evi olmayan kişi köledir. Birkaç bin dolar ödeyerek cep telefonu alan kişi köledir. Asgari ücretle çalışan herkes köledir. Toprağından koparılıp varoşlar ve Yahudhanelerde nefessiz yaşatılan herkes köledir.
 
DÜNYADA 46 MİLYON KÖLE VAR
 
Avustralya merkezli Walk Free Vakfı’nın 2016 yılına ait Küresel Kölelik Endeksi’ne göre, dünyada 46 milyon insan köle olarak yaşıyor. 167 ülkede, 53 dilde ve 42 bin görüşme yapılarak derlenen endekste; insan kaçakçılığı, zorla çalıştırma, borç esareti, zorla evlilik ve cinsel istismar yoluyla köleleştirilen insanlar baz alındı. Bu değerlendirmeler ışığında üçte ikisi Asya-Pasifik bölgesinde olmak üzere dünyada 46 milyon köle insanın yaşadığı tespit edildi.
 
KÖLELİĞİN OLMADIĞI ÜLKE YOK
 
Endekse göre en fazla kölenin yaşadığı ülke olan Hindistan’da, 2014’e göre göre köle sayısı yüzde 28 gibi büyük bir artış kaydetti. Hindistan’da şu anda en az 18,3 milyon insan köle statüsünde bulunuyor. İkinci sırada 3,9 milyon köle ile Çin, üçüncü sırada ise 2,1 milyon köle ile Pakistan geliyor. Bangladeş 1,5 milyon köle sayısı ile dördüncü, Özbekistan 1,2 milyon köle ile beşinci sırada yer alıyor. Endonezya’da 736 bin, Myanmar’da 515 bin ve Malezya’da ise 129 bin kişi köle konumunda. Nüfusa oranla en fazla köle ise, yüzde 4,37 ile Kuzey Kore’de bulunuyor. Dünya genelindeki zulmün ve adaletsizliğin baş müsebbiplerinden ABD’de ise bugün en az 58 bin köle yaşıyor.
 
MODERN KÖLELER!
 
İnsan kaçakçılığı ve modern köleliği bitirmek için daha katı tedbirlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Walk Free Vakfı kurucusu Andrew Forrest, “Hükümet, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının kritik bir rolü olduğuna inanıyorum. Gücü, inancı, kararlılığı ve ortak iradeyi düzgün kullanarak köleliği sona erdirebiliriz” diyor. Vakıf köleliği bir kişinin, tehdit ve şiddetle çalışmaya zorlanması ve sömürülmesi olarak tanımlıyor. Birleşmiş Milletler (BM)  İnsan Ticareti Protokolü çerçevesinde 124 ülke, insan kaçakçılığını suç kabul ediyor.
 
KÖLELİK HİÇBİR ZAMAN BİTMEDİ
 
Reddit’te bir soru-cevap etkinliğine katılan Küresel Kölelik Endeksi yazarlarından Kevin Bales, “Kölelik hiçbir zaman bitmedi, ne ABD’de ne de dünyanın geri kalanında” dedi. Bales köleliği, “Bir insanın, başka bir insanı tamamen kontrol etmesi ve bu kontrolü sürekli tutmak için şiddet uygulaması” şeklinde tanımlıyor. Menfaat elde etmek için yapılan köleleştirme çerçevesinde; zorla çalıştırma, insan kaçakçılığı, cinsel istismar gibi çeşitli gruplar bulunuyor.
 
HANGİ ÜLKEDE KAÇ KÖLE VAR?
 
HİNDİSTAN – 18,3 MİLYON: Son dönemdeki ciddi ekonomik gelişmesine rağmen, Hindistan’daki kast sisteminin en alt tabakasında bulunanlar hala köle olarak kullanılıyor ve atalarından kalan borçları ödemek için çalışıyor.
 
ÇİN – 3,3 MİLYON: Özellikle ülkeden göç eden ailelerin geride bıraktığı çocuklar Çin’de zorla dilendiriliyor, gayri meşru yollarla evlatlık veriliyor, seks kölesi olarak kullanılıyor. Hapishane ve fabrika sistemi de kölelerden elde edilen iş gücünün önemli bir kısmını oluşturuyor.
 
PAKİSTAN – 2,1 MİLYON: Bir çok kişi borcunu ödeyemediği için kölelik yapıyor. 1992’de kölelik karşılığı borçlanmak yasaklansa da uyan yok. Bazı çocuklar da borç karşılığı köle olarak satılıyor.
 
BANGLADEŞ – 1,5 MİLYON: Yoksulluk, afetler, yolsuzluklarla boğuşan ülkede; 15 yaşın altındaki kızların yüzde 29’u, 11 yaşın altındaki kızların yüzde 2’si zorla evlendiriliyor. Pek çok köle tarlalarda ya da ilaç üretiminde çalıştırılıyor.
 
ÖZBEKİSTAN – 1,2 MİLYON: Dünyanın en büyük altıncı pamuk üreticisi olan Özbekistan’da halk devlet tarafından zorla pamuk hasadında çalıştırılıyor.
 
KUZEY KORE – 1,1 MİLYON: Yüzde 4,4 ile Komünist diktatör yönetimindeki Kuzey Kore, dünyanın en yüksek köle oranına sahip ülkesi. İnsanlar zorla çalıştırılıyor, zorla evlendiriliyor, seks işçisi yapılıyor.
 
Listenin geri kalanı ise şöyle:
 
Rusya: 1,04 milyon.
Nijerya: 875 bin.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti: 873 bin.
Endonezya: 736 bin.
Mısır: 572 bin.
Myanmar: 515 bin.
İran: 495 bin.
Türkiye: 480 bin.
Sudan: 454 bin.
Tayland: 425 bin.
Etiyopya: 425 bin.
Irak: 403 bin.
Filipinler: 401 bin.
Meksika: 376 bin.
 
Ekvador: 65 bin köle
ABD: 57 bin köle
Orta Afrika Cumhuriyeti: 55 bin köle
DİĞER HABERLER
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE
YIKIMIN FATURASI EMEKÇİ İLE EMEKLİYE

OCAK’TA açıklanan 17 bin 2 TL’lik asgari ücrette döviz kurları nedeniyle meydana gelen kayıp 1.612 TL’ye ulaştı. En düşük memur maaşı ise 3 bin 94 TL eridi. 10 bin TL’lik en düşük emekli maaşı ise 399 dolardan 310 dolara geriledi.

YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU
YAŞLININ KADERİ YOKSULLUK OLDU

Derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yaşlıları yoksulluğa mahkûm etti. TÜİK verilerine göre yaşlılarda yoksulluk patlaması yaşandı. Ülkedeki yaşlılarda yoksulluk oranı 4 yılda yüzde 7,5 arttı.

İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR
İŞSİZLİK YENİDEN KRİTİK SORUNLARDAN BİRİ OLABİLİR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, gelecek aylarda istihdamın seyrinin, büyümedeki yavaşlamanın keskinliği ve süresine bağlı olarak şekilleneceğine dikkat çekerek, “İşsizliğin Türkiye ekonomisinde yeniden kritik sorunlardan biri olması ihtimal dahilinde” uyarısında bulundu.

ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?
ÜCRETİ ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN İŞÇİ NE YAPABİLİR?

Ekonomik kriz derinleştikçe toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücret ve yan ödemelerinin ödenmesinde giderek artan sıkıntılar yaşanacağı açıkça görülüyor.