Tarım ve hayvansal gıda fiyatlarının sezon koşulları gereği düşme trendine girdiği şu günlerde kırmızı et fiyatları sistemli bir şekilde yükseltiliyor. Kurbanlık piyasasının yavaş yavaş şekillendiği bir dönemde yaşanan fiyat artışlarının piyasayı maniple etmeye yönelik olduğu belirtiliyor. Sektörde, bu operasyonun Et ve Süt Kurumu eliyle yürütüldüğü iddiaları da tartışılıyor.
YÜZDE 17 ARTIŞ
2013’te bu yana yağsız dana kesim ve kuzu kesim fiyatlarını haftalık olarak raporlayan Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre, 2014 ile 2015 Nisan ayları kıyaslandığında dana eti fiyatlarında yüzde 26.09 oranında bir artış gerçekleşti. Daha da vahimi, 2015 Ocak ayının ilk haftasında 20.58 lira olan dana eti fiyatı Haziran ayı sonu itibariyle 24.11 liraya ulaştı. Yani dana etinin fiyatı son altı aylı dönemde yüzde 17.2 oranında yükseldi.
Öte yandan Merkez Bankası da Haziran ayına ilişkin, “Fiyat Gelişmeleri” raporunda, tüketici fiyatlarının yüzde 0.51 oranında gerilediği ayda, kırmızı et fiyatlarındaki artışın devam etmesine özellikle vurgu yapıldı. Raporda, “Bu dönemde kırmızı et fiyatlarındaki yüksek artış eğilimi devam etti” ifadeleri yer aldı.
Raporda ayrıca, gıda fiyatlarında son iki aydır gözlenen düzeltmeye rağmen kırmızı ette devam eden yukarı yönlü seyre bağlı olarak lokanta otel grubunda yüksek oranlı fiyat artışlarının Haziran ayında da sürdüğü ve grup yıllık enflasyonunun yüzde 13.62’ye yükseldiği kaydedildi.
BAŞKAN İSYAN ETTİ
Kırmızı et fiyatlarında yaşanan bu kaos, üreticiyi de isyanın eşiğine getirdi. Geçen hafta Ankara’da sektörün temsilcileri ile etkinlikte buluşan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, ülkede artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki artışın durdurulamadığından yakındı. Son dönemde kurlardaki yükselme nedeniyle getirilen besi hayvanının maliyetinin giderek yükseldiğine de işaret eden Balıkçı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı fiyat konusunda görevini yapmaya çağırdı.
YİNE İTHALAT!
Besici ve vatandaş bu krizde ağır bir fatura öderken, hükümet ise fiyat artışını körükleyen yöntem olan ithalat yoluyla piyasanın et ihtiyacını karşılama planını uygulamaya devam ediyor. Kurbanlık piyasasının oluşmaya başladığı Haziran ayı ortalarında, Uruguay’dan 9 bin 250 büyükbaş hayvan ithalatı gerçekleşmişti. İthalat, Kurban Bayramı yaklaşırken daha da sıklaşacak.
Bununla da yetinmeyen bakanlık, Et ve Süt Kurumu’na karkas et de ithal ettiriyor. Kurum son olarak 2 Temmuz günü Bosna Hersek Menşeli Dondurulmuş Sığır Karkas Eti ile Taze Soğutulmuş Kemiksiz Sığır Eti ithali için ihaleye çıktı. İhaleyle 2 bin ton dondurulmuş sığır